Közadakozásból építették

2020.03.03. 07:00

Alapításának 120. évfordulóját ünnepli idén a zirci Erzsébet Kórház

Az Erzsébet Kórház idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját. A nagy ceremóniával megtartott ünnepélyes avatás 1900. március 8-án volt.

Müller Anikó Hanga

A Zirci Erzsébet Kórház napjainkban

Fotó: Müller Anikó Hanga

A középkorban a gyógyítást nagyrészt kuruzslók, házaló gyógyszerárusok és szerzetesek végezték. Számos kolostor mellett működött ispotály, ahol kisebb műtéteket is végeztek a barátok – ópiummal, mandragórával altatva a pácienseket.

1739-től kezdve a helytartótanács megtiltotta a népi gyógyítók működését, de Vadnay Szilárd megyei főorvos 1918-ban arról írt, hogy még a Dunántúlon is, ahol a legkevesebb az analfabéta, olyan szokások élnek, hogy a nehezen szülő asszonyt forró krumplira ültetik, a tüdőgyulladásos betegeket terpentines, marhatrágyás ronggyal, míg a vérző sebet pókhálóval kötik be, a tüdőbajos kisgyermeket megfüstölik, szájával lefele tartva, a beteg szembe pedig porrá tört üveget szórnak.

Az 1800-as évek közepén egyre sürgetőbben vetődött fel Zircen és a bakonyi falvakban a kórházalapítás szándéka. A történelmi Magyarország területén ekkor 33 nyilvános közkórház működött, Zirchez közeli egy sem. Veszprémben 1829-től üzemelt 8-10 ággyal a kórház, oda Zirc körzetéből a távolság és az akkori közlekedési viszonyok miatt nehezen lehetett eljutni (és az intézmény a veszprémi igényeket sem tudta kielégíteni).

A zirci kórház épülete az avatáskor
Fotó: Archív

A zirci kórház felépítését Tőkéssy Antal helyi főszolgabíró kezdeményezte 1855-ben. Kiadta az utasítást, hogy a járási büntetőpénzeket, a táncmulatságok engedélyezésének illetékeit e célra kell fordítani, de volt olyan eset is, hogy egy igazolvány nélkül csavargó cigány büntetése is az úgynevezett kóroda-alap bevételét növelte. A pénz kezelője, a Zircz-Vidéki Takarékpénztár azzal a jólelkűséggel segítet­te a nemes ügyet, hogy egy százalékkal magasabb kamatot számolt a szokásosnál. Többször felmerült, hogy az összegyűlt pénzt takarékmagtár építésére fordítják, a kórháznak viszont nagyobb, nélkülözhetetlen szükségét érezték.

A pénzgyűjtés, a tervek belügyminisztériumi engedélyeztetése, az ideális helyszín kiválasztása, a telek megvásárlása, az építési vállalkozók pályázatainak elbírálása hosszú folyamat volt. 1898 januárjára közel 50 ezer krajcár gyűlt össze, mellyel elkezdődhetett az építkezés. Nem tudni, volt-e ünnepélyes alapkőletétel, de ez év márciusában egy szivattyú érkezett Bécsből, tehát ekkor már folytak a munkálatok.

A nyertes pályázó építési vállalkozó Eszlinger János és Pollák János volt, a fizetési jegyzékek szerint az építkezés sok zirci embernek biztosított kereseti lehetőséget. Úgy vélték, az építési teleknek lejtős, a város belterületétől, forgalmas útvonalaitól félreeső, ugyanakkor jól megközelíthető helyen kell lennie. A szobák magasságát 3,7 méterben határozták meg, és egy ágyra 30 köbméter levegőnek kellett jutnia.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Ünnepi nap volt 1900. március 8., csütörtök, az avatás napja. Délelőtt az egybegyűlt vendégek szentmisén vettek részt az apátsági templomban, majd az ünneplő közönség együtt indult a kórházba. A vár­megyei küldöttség élén Feny­vesi Ferenc főispán és Kolossváry Jó­zsef alispán haladt, a község lakóinak élénken érdeklődő tömegével kísérve. Először minden helyiséget megszen­teltek, majd Vajda Ödön apát beszédet mondott, felvázolva az alapítás körül­ményeit, történetét.

Meleg szeretettel emlékezett az alapítást kez­deményező Tőkéssy Antalra: „Mély tisztelettel kell megállnunk ezen férfiú emlékénél, aki az 1855. évben az elnyomás áldat­lan korszakának első tisztviselője volt ugyan a járásban, de aki jó ember és jó hazafi volt, s aki embertársait szerető meleg szívével célt tűzött ki nekünk arra, hogy menedéket építsünk szenvedő embertársaink javára. Fájdalom, de immár nincs az élők között, s ily kép hálánkat irányában más­képp le nem róhatjuk: azt kívánjuk, hogy legyen áldott emlékezete örökké!” Ezt követően Vajda Ödön jelképesen átadta az alispánnak, azaz a vármegye keze­lésébe a létesítményt.

A kórház hosszas engedélyeztetési eljárás után nevet választott: „Őcsászári és apostoli királyi felsége 1899. augusztus 28-án kelt leiratában legkegyelmesebben megengedni mél­tóztatott, hogy az újonnan épült zirci járási kórház Erzsébet királyné őfelségének emlékére Erzsébet kórháznak neveztessék el.”

Kemény Pál zirci kerületi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az összegyűlt pénzt a zirci járás lakóinak áldozatkészsége teremtette meg, egyúttal kikötötte, nekik felvételi előnyt kell biztosítani az idegenekkel szemben. A megnyitáskor az 1900. év­re megállapított ápolási díj napi 120 fillér volt, de a szegény betegektől nem kértek térítést. A főépületben hat kórterem, orvosi kezelő – mely szükség esetén műtőként is szolgált –, két szoba az ápoló apácák számára, gondnoki-gazdasági iroda, konyha, éléskamra, kézi raktár, ügyeletes nővéri szoba, fürdő- és mosdóhelyiség, két WC, illetve pince volt. A fertőző betegeket külön épületben kezelték, számukra hat ággyal két kórterem állt rendelkezésre. Épült még szolgalakás, mosó­konyha, hullaház, tüzelőraktár, jégverem, továbbá kézi szivat­tyúval ellátott, 28 méter mély kút.

A Zirci Erzsébet Kórház napjainkban
Fotó: Müller Anikó Hanga

Az avatáskor 13 beteget ápoltak, de összesen 25 beteg elhelyezésére volt mód. Két kinevezett orvos volt, Tóth Endre igazgató főorvos, apátsági orvos, valamint Szemmelveisz Károly alorvos, aki a gondnoki teendőket is ellátta. A betegek ápolását, élelmezését az odenburgi ferencesrendi nővé­rek megérkezéséig a vöröskereszt két ápolónője vállalta. Fizikai teendők ellátására két szolgát alkalmaztak, egy férfit és egy nőt. A nő például mosott, segített a takarítás­ban és az étkeztetésben, illetve éjszakai ügyeletet is adott. A férfi többek között kertészke­dett, takarított, vizet hordott, feltöltötte a lámpákat petróleummal, elszállította a halottakat. 1904-ben a mai mentő­állomás és szakrendelő helyén gazdasági udvart és konyhaker­tet alakítottak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában