elismerés

2020.03.01. 15:00

Az ajkai tűzoltóság lett a legjobb az országban

Legjobb az Ajkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2019-ben az ország 105 hivatásos állománya közül.

Kovács Erika

20200130 Veszprém Tűzoltóság. 2019 évben az ajkai tűzoltóság kapta. az Év Hivatásos Tűzoltósága címet. A képen Bárány Attila tűzoltóparancsnok Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rangos elismerést Bárány Gábor alezredes, tűzoltó-parancsnok vette át Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgatótól a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) éves értékelő állománygyűlésén a közelmúltban.

Hogyan fogadta azt, hogy az ajkai az ország legjobb hivatásos tűzoltó parancsnoksága?

Nagy elismerés egy szervezeti egység vezetőjeként, ha az általa irányított szervezetet kitüntetik, ahol mindenki a legjobb tudásának megfelelően dolgozik. Az öröm és a megtiszteltetés mellett kiemelkedő felelősséget is jelent az elismerés, amit büszkén fogadtunk! A tűzoltóságon nagyon komoly csapatmunkát végzünk annak érdekében, hogy a beavatkozásokat gyorsan, szakszerűen végrehajtsuk.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ön szerint miért, mitől az ajkaiak a legjobbak?

Erre a kérdésre csak azok tudják megadni a pontos válasz, akik közvetlen elöljárónkként felterjesztettek minket az elismerésre, és akik az OKF -en meghozták a döntést. Mi végezzük a munkánkat, szorgalmasan, lelkiismeretesen, és nem is gondoltunk rá, hogy ilyen megtiszteltetésben lehet részünk. Parancsnokként úgy látom, hogy az ajkai parancsnokságon nagyon jó az egység, mondhatni egy családként dolgozunk, odafigyelünk egymásra, ha kell, kisegítjük egymást. Azt szoktam mondani, hogy három fiam van az A, B és a C szolgálati csoport. Mindegyik más egyéniség, de valamennyit ugyanúgy szeretem.

Mit tekint 2019 kiemelkedő eseményének, eredményének?

Minden nap ilyen volt. Tavaly, és korábban is eredményesen, és úgy sikerült kezelni a káreseteket, hogy mindenki épségben hazamehetett a családjához. Ez a legfontosabb, ez a célunk, tervünk a jövőre nézve is.

Tavaly hányszor vonultak? Legtöbbször hova riasztották az ajkai tűzoltókat?

Összesen 315 riasztás történt, ebből 154 volt a tűz, ami mindig emberi tevékenységre vezethető vissza. 161 alkalommal műszaki mentéshez riasztottak minket, ahol a legtöbb feladatot a viharkárok felszámolása jelentette. Szénmonoxid mérgezés a területünkön nem történt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mit volt tavaly a legnagyobb kihívás?

Egy szigetelőanyag gyártó cégnél keletkezett tűznél nagyon gyorsan terjedtek a lángok, mindent elborított a sűrű füst, a nappal éjszakára változott, veszélyes anyag volt jelen, és ügyelni kellett a szomszédos üzemre is. Ez egy komplex tűzoltási feladatot jelentett, ahol nagyon gyorsan kellett döntéseket hozni a szolgálatparancsnoknak. Az állomány erőn felül teljesített. Nagy kihívást jelentett az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek számának növelése, illetve szakmai fejlődésük támogatása is oly módon, hogy segítséget tudjanak nyújtani adott esetben. Manapság sajnos egyre kevesebben vállalnak önkéntes munkát a közösségért, egy település tűzbiztonságáért. Nagyra becsülöm ezeket az embereket, mert saját szabadidejüket áldozzák fel másokért. Jó lenne, ha többen lennének!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában