Terített asztal és sokféle finomság volt

2020.03.02. 07:00

Húshagyó szentbékkállai asszonyok remek hangulatban

A helyi húshagyó asszonykör tagjai idén is összegyűltek húshagyó hétfőn este, hogy a hagyományokhoz híven egy jót vacsorázzanak együtt és megkóstolják egymás borait.

Tóth B. Zsuzsa

A szentbékkállai húshagyó asszonykör vendéglátója idén Trájer Istvánné Andi volt, aki örömmel vette át az elmúlt évek összejöveteleit idéző fényképekből összeállított tablót

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A háziasszony ezúttal Trájer Istvánné volt, aki egész nap sütött, főzött, házi narancslevet készített, hogy elégedetten távozzanak az estről a vendégek. Szokás szerint mindenki hozzájárult valami finomsággal a terített asztalhoz, így nem hiányozhatott most sem a rafinált édes és sós sütemények sora, valamint a fánk és a pirított mandula sem.

Az asszonyok közé ezen az esten férfi nem léphet, úgyhogy nyugodtan tárgyalhattak az erősebb nem gyengéiről is, de az éppen legdivatosabb és sikeres fogyókúrákról szintén. Mint kiderült, azok között van a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz, amelynek jól ismert a hasi zsírölő hatása, de van, aki arra esküszik, hogy naponta tizenhétszer fel kell futni a templomdombra. Azonban ezen az esten az asszonyok egyike sem törődött igazán a diétával. Kiderült, hogy esetükben a pálinkafőzés előbbre való, mint az új autó átvétele. De az sem maradt titokban, hogy ha valaki fényesített borjú marhaszegyet kér a húsboltban, igencsak kikerekedik tőle a mészáros tekintete.

A szentbékkállai húshagyó asszonykör vendéglátója idén Trájer Istvánné Andi volt, aki örömmel vette át az elmúlt évek összejöveteleit idéző fényképekből összeállított tablót
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A vicceket cseppet sem megvető asszonyok örömmel mesélték, hogy a falu papja nem küszködik kihívásokkal humorérzék terén, de ilyen gondja a települést olyannyira kedvelő Liszter Sanyinak sincs. Az asszonyok minden évben nevetve idézik fel a népszerű énekes csínytevéseit. Egy alkalommal sikerrel vett fel ugyanis rendelést műanyag gólyafészkekre, máskor rózsaszín fürdőkádakat szállíttatott az egyik húshagyó asszony családja udvarára, építkezéskor. Szódás Mári szódaüzemét kis híján felszámolták, amikor tízezer pár tornacipőt vitetett oda, mondván, hogy annak értékesítése jobb üzlet. De az esten az is kiderült, hogy mire jó a hamuzsír, mit keres a káposztás tészta a rétesben és a spenót a sajtos rúdban, valamint, hogy a levendulaszelet névre hallgató sütemény nem lila színű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában