a feladatok sokasodtak

2020.03.23. 07:00

Máltai Szeretetszolgálat: A hajléktalanellátásban is fontos a tájékoztatás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házában megpróbálnak egyensúlyt teremteni abban, hogy a koronavírus megelőzésével kapcsolatos információk is eljussanak mindenkihez, ugyanakkor a közösségi érintkezéseket az előírt szabályok keretein belül tartsák.

Molnár Sándor

Szaller Péter, a veszprémi koordinátor

Forrás: Archív

Szaller Péter koordinátor megkeresésünkre elmondta, hogy az intézményeikre hatósági szabályok vonatkoznak, és több oldalról is kaptak intézkedési tervet arra az esetre, ha olyan személlyel találkoznának, akinél a fertőzés gyanúja felmerül. A kormányhivataltól ugyancsak kapják a szükséges információs anyagokat, tennivalókat, és van egy belső utasításuk is, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat központja ad ki a működésre vonatkozóan, illetve konkrét higiéniai utasításokkal.

– A csapok mellett kint vannak a kézfertőtlenítésre való felhívások, és az intézményben dolgozó szociális munkás kollégák folyamatosan tájékoztatják az embereket, akik a nappali melegedőkben konkrét segítséget kérhetnek. Odafigyelünk arra, hogy betartassuk azokat a közösségi szabályokat, amelyek minimalizálják a vírus terjedésének a lehetőségét – fogalmazott Szaller Péter, aki kitért arra is, hogy a kollégáik most még aktívabban vesznek részt a közösség mindennapi életében. Ők egyfajta jelzők is, a hozzájuk eljutó információk aranyat érhetnek, mert bizonyos esetekben előfordulhat, hogy azonnal intézkedniük kell.

A szeretetszolgálat központosítva is végzi a fertőtlenítő szerek beszerzését, így most a felvilágosításra, tájékoztatásra helyeznek nagy hangsúlyt, hiszen a nappali melegedőben ötven-hatvan ember fordul meg naponta.

Szaller Péter, a veszprémi koordinátor
Fotó: Archív

– Nagyon fontos, hogy a közösségi szabályok működjenek, és mellettük kihangosodjon mindannyiunk egyéni felelőssége a vírus terjedésének megállításában. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy háziorvosi rendelés is működik az épületben, sőt 24 órás orvosi ügyeletet tartunk, ezért azonnal reagálhatunk, ha jelzést kapunk a szociális munkásoktól. Jelenleg nem merült fel semmilyen vírusos megbetegedés az intézményeinkben, de a feladatok sokasodtak.

– Próbálunk egyensúlyt teremteni abban, hogy az információ is eljusson mindenkihez, ugyanakkor a közösségi érintkezéseket az előírt szabályok keretein belül tartsuk, ami okoz időnként nehézségeket – tette még hozzá a koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában