"emlékét őrizzük"

2020.03.09. 07:00

Már az égi turistautakat festi – In memoriam Király István

Ismét egy jeles természetjárótól búcsúzik a Veszprém megyei természetjáró közösség. 88 évesen elment, csendesen elköszönt Király István, „Királypista” aranyjelvényes túravezető, érdemes természetjáró. Király István több mint fél évszázadot tevékenykedett a megyei természetjárásban.

Jákói Bernadett

1958 óta természetjáró szakosztályának tagja, 1963 óta folyamatos MTSZ-tagsággal rendelkezett. Szakosztályi tevékenységén belül 1967-ben látta el a szakosztálya titkári feladatokat. Feladatának tekintette a taglétszám folyamatos növelését, a túrák számának emelését, a túrázói minősítések minél nagyobb számban való megszerzését.

1973-tól aktív tagja volt a Társadalmi Erdei Szolgálatnak a túravezetői társaival együtt. Tihany és a Koloska-völgy volt a fő területük. Több alkalommal teljesített szolgálatot a Tihanyi-félszigeten, a Koloska-völgyben és egyéb a kirándulók, természetjárók által látogatott helyeken.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) évente megrendezett természetjáró táborozásán a szakosztály tagjaival együtt minden évben képviselte a munkahelyét és rendezett is ilyen találkozót. Vezetésével szakosztályának rendszeres résztvevője volt a VDSZ által az ország különböző helyein évente megtartott táborainak, ahol a legnagyobb létszámmal képviselt szakosztály volt.

Az Országos Kék Túrát háromszor teljesítette, és szakosztályának tagjait vezette mint túravezető. Tagjaival több éven keresztül a Magas-Tátrában táborozott és túrákat vezetett. Valamennyi megyei túramozgalmat teljesítette. A Pannónia kerékpáros körtúra túramozgalom egyik megalkotója volt. Zoltay Ferenc tiszteletére a Bakonyban, a Pénzesgyőrtől északra lévő Köves-hegy aljában a szakosztály tagjai egy forrást foglaltak, s ugyanott emlékhelyet alakitottak ki. A Zoltay-forrás avatóünnepségére 1978. október 22-én került sor, ahová minden évben emléktúrát szervez a tagság.

1980-1981-ben a Bakony, Balaton-felvidék útikalauz helyszíni munkáiban, majd a szerkesztésében vett részt. A Cartographia térképészeti vállalkozás területi összekötőjeként végzett önkéntes munkát. Szakosztályvezetőként feladatának tekintette a taglétszám folyamatos növelését, a túrák számának emelését és a túrázói minősítések minél nagyobb számban való megszerzését.

1986-ban Király István lett a szakosztály vezetője, egészen 2011-ig töltötte be a tisztséget. A Balaton-felvidéken vezetésével három erdei tornapályát létesített a csopaki Nosztori autóspihenő környékén,

Király István a Tüskés Endre-díjjal 2016-ban a szövetségi díjátadó gálán Fotó: VMTSZ

A neves természetjárók emlékére kopjafát állítottak a megyei szövetség vezetőivel a Hajagon lévő Augustin-tanyán. 1986-1991-ig a Természetbarát Szakosztály vezetőjeként tovább folytatta a Balaton-felvidéki források megtisztítását, foglalását és a turistautak felújítását. Balatonfüreden a fenyves parkban és Nagymezőn. Kiépítésre került a Zádor-forrás, a Noszlopi Gáspár-forrás a balatonszőlősi Malomvölgyben. A megyei túravezetői képzésekben sok munkát vállalt. A terepi gyakorlatok vezetése, gyakorlati vizsga előkészítése és lebonyolítása a feladatai közé számított. Jelzésfestő tapasztalatával segítette a szakosztályok vezetőit a technikai munka lebonyolításában.

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség technikai vezetőjeként 1973-tól 1982-ig dolgozott, munkája során a technikai munkákat vezette.

Ő hozta el az MTSZ-ből a turistajelzés-szabványokat, és megtanította, népszerűsítette a tagszervezetek túravezetőivel. Ennek köszönhető, hogy a megyében egységessé vált a jelzésrendszer. A túratársaival és a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola (Téry ODK) vezetőjével 18 éven keresztül szerveztek útfestő táborokat. Több mint 2000 km út felújítása történt meg és 1700 db tájékoztató táblát helyeztek ki, amelyeknek egy része még mindig látható. Ezzel a munkával a leköszönése után sem hagyott fel. Folyamatos útfestő munkát végzett a Balaton-felvidéken, Szentantalfa település vonzáskörzetében. Szentantalfán, a református lakásban a szakosztályi turistatársak összefogásával kulcsosházat alakított ki, amely 1989-től napjainkban is működik, s az ő gondnoksága alatt szinte turistaparadicsommá vált a népszerű turistaház. Vezetésével 3-4 ezer munkaórával többek között kőműves, festő szakipari munkát végeztek, mely az épület berendezési munkáit is tartalmazta. A munka oroszlánrészét Király István végezte és koordinálta.

Emlékét őrizzük, nevével fémjelzett tábla a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség által 2018-ban felállított Veszprém-völgyben található Természetjárók emlékkövére is felkerül.

Március 16-án 15 órakor a szentkirályszabadjai református temetőben kísérik utolsó útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában