A háziorvos üzenete a koronavírus idején

Március 11-én a Kínai Népköztársaság bejelentette, hogy túl vannak a koronavírus-járvány nehezén. Hazánkban ezen a napon hirdették ki a vészhelyzetet. Ugyanezen a napon a Zánka Televízió közösségi oldalán megjelent Oláh Kálmán háziorvos üzenete, majd tizenegy nappal később a második.

Őrsi Ágnes

Oláh Kálmán zánkai háziorvos

Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

Az eltelt idő alatt a két üzenetet több mint negyvenezren látták. Zánkának a 2017-es adatok alapján 796 lakosa van, de ha hozzávesszük a körzet többi települését (Balatonszepezd, Tagyon, Szentantalfa, Balatoncsicsó, Szentjakabfa, Óbudavár), akkor sem jön ki a létszám kétezerre. Tehát Oláh doktor koronavírussal kapcsolatos megelőzési tanácsai azokat az információkat jelentették, jelentik, amelyekre leginkább kíváncsiak az emberek.

Mit tudtunk meg Oláh Kálmán tájékoztatójából? Azt, hogy a vírus méreténél fogva (ezrede egy baktériumnak) bárhova eljut. Mégis szájmaszkot kell viselnünk, mert ez az egyetlen mód arra, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Szó esett a kézmosásról (csuklótól az ujjhegyekig szappannal, alaposan, minimum fél percig), arról, hogy az időseknek miért kell otthon maradniuk (mert ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék a számukra nagy valószínűséggel halálos fertőzést), az e-receptről, továbbá a doktor többször elismételte a mobilszámot is, amelyen folyamatosan a betegek rendelkezésére állnak. Az összesen mintegy 40 percnyi tájékoztató lényege: mindenki tekintsen úgy magára és másokra, mint potenciális vírusfertőzöttre, és aki teheti, maradjon otthon!

A fiatal körzeti orvost, az ötéves Emese, a két és fél éves Sarolta, valamint a hat hónapos Jánoska apukáját arról kérdeztük, mi a helyzet Zánkán, két héttel az első üzenete után? Éppen ennyinek gondoljuk ma a koronavírus lappangási idejét.

– Nagyon kifejező egy angol kolléga hasonlata, aki azt mondta, ma olyan a helyzet, mint egy cunami előtt: visszahúzódik a víz, vészjósló a csend, mi meg arra várunk, hogy elönt bennünket a szökőár. A rendelkezések vegyesek, és félek, hogy mi is elkövetjük azokat a hibákat, amelyeket a környező országok. Zánkán nem tudok vírusfertőzöttről, de ha lenne gyorstesztem, pár embert már leellenőriztem volna. A régióban tudok pozitív esetekről, de hivatalos területi jelentések nincsenek. Láttam a legfrissebb hivatalos adatokat a több mint 400 ismert betegről, azonban tudjuk, hogy nagy a látencia, ez legfeljebb húsz százaléka a tényleges fertőzötteknek, tehát jó esetben legalább háromezer fertőzött lehet – hangsúlyozta Oláh Kálmán.

Oláh Kálmán zánkai háziorvos
Fotó: Őrsi Ágnes/Napló

Mint mondta, ha egy faluban jó a kapcsolat a háziorvos és a lakosság között, akkor adnak a doktor véleményére, megfogadják a tanácsait.

– Szerintem Zánkán ez a helyzet. A krónikus betegek és az idősek felfogták, komolyan veszik a veszélyt, és mindent megtesznek, hogy túléljék. Pánikot nem észleltem. Vannak, akik meghozták az életmódjukat érintő szükséges döntéseket, de nem csak a fiatalok, a szépkorúak között is van, akit nem érdekel a dolog. Mindent megteszek annak érdekében, hogy változtassak az álláspontjukon, hiszen ez nemcsak az ő, hanem mindannyiunk érdeke! Zánkán és a körzetben még nem találtunk pozitív esetet, így otthoni mintavételre sem került sor. Ahhoz, hogy mintavételhez hívjuk a mentősöket, a tünetek (köhögés, láz, légszomj) mellett tudnunk kell a páciensről, hogy találkozott-e fertőzöttel, vagy fertőzött területről jött-e. Ma mi számít fertőzött területnek? Ki tudja? Véleményem szerint Magyarország az. Szerintem a fő probléma hamarosan az lesz, hogy tele lesznek a kórházak, nagyon leterhelt lesz a mentőszolgálat. Ezért a helyi sürgősségi ellátásra kellene felkészülni. Olaszországban és Spanyolországban is az áldozatok egy része valószínűleg nem a kórházban halt meg, hanem útközben, még mielőtt bejutottak volna a kórházba – mutatott rá a zánkai háziorvos.

Oláh Kálmán elárulta, ő maga a szentantalfai borászati szaküzletben vett magának overállt, és a közösségi videójának köszönhetően ajándékba kapott három darab FFP3-as és hat darab FFP2-es maszkot.

– Megbeszéltük Filep Miklós polgármesterrel, hogy veszünk gyorsteszteket, amelyek vérből mutatják ki az antitesteket, és a meglévő készletem mellé igyekszünk oxigént is beszerezni. Mindebben a hozzám tartozó hét település önkormányzata teljes mértékben támogat. Ha leterhelt lesz a mentőszolgálat, feltételezhetően nem fog kiérni 15 perc alatt egy helyszínre, és lehet, hogy több órát is kell majd várni. Addig meg kell oldani az akut betegellátást, adott esetben a lélegeztetést – fűzte hozzá a doktor, aki borúlátó a következő két hét tekintetében.

– A felszerelés nélküli orvosok a legnagyobb vírusterjesztők. Szerintem minden beteget úgy kellene kezelni, mintha koronavírusos lenne, akár infarktussal, akár derékfájással vagy köhögéssel, lázzal jelentkezik. Jelenleg úgy látom, hogy a következő két hétben majd szállingózni kezdenek a pozitív esetek, a harmadik héttől pedig jóval többel fogunk találkozni. Mindezt mi, orvosok hogyan viseljük? Küzdünk a kiégés ellen, és akinek van önreflexiója, hatalmas hittel, valamint a segítségnyújtás örömével néz a legnagyobb csapás elé is. Másképpen egyszerűen nem lehet megúszni – nyilatkozta a Naplónak Oláh Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában