Felújítás a magasban

2020.04.29. 07:00

Elvégzik a pápai víztorony tetőszigetelésének cseréjét

Hétfőn átvette a kivitelező a munkaterületet a pápai víztoronyban, ahol a következő hetekben a szakemberek elvégzik a tetőszigetelés cseréjét – tájékoztatott Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Polgár Bettina

Csütörtökön egy hatalmas daru segítségével juttatják fel a több mint 40 méter magas pápai víztorony tetejére a munkaeszközöket. Kis képünkön Lukács Endre

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A víztorony 1967–68 között, alig kilenc hónap alatt épült fel. A 40 méternél is magasabb torony 8,7 méter széles, illetve 5 méter vastag beton­alapon nyugszik, melynek megépítéséhez 2900 köbméter földet kellett kitermelni.

A több mint ötvenéves építmény egyszerre 1500 köbméter víz tárolására alkalmas, és nemcsak Pápát látja el ivóvízzel, hanem a kistérség számos települését is. A torony állapotát azóta is rendszeresen ellenőrzik. Legutóbb 2014-ben végeztek átalakításokat, hogy biztonságosabbá tegyék az építményt a látogatók számára.

Lukács Endre kifejtette, a legutóbbi átfogó vizsgálat alkalmával megerősítést nyert, hogy a víztoronnyal statikailag nincs probléma, és remélhetőleg sokáig szolgálja még a pápaiak vízellátását. Ezzel egyidejűleg azonban kirajzolódott az is, hogy a tetőszigetelés felújításra szorul. Megtudtuk, a munkaterület átadását alapos előkészítési fázis előzte meg, mely év elején elkezdődött, ugyanis a víztorony tetején a távközlési és az egyéb szolgáltatók kábeleinek, eszközeinek áthelyezésére volt szükség, hogy hozzáférhetővé váljanak az érintett részek.

Csütörtökön egy hatalmas daru segítségével juttatják fel a több mint 40 méter magas pápai víztorony tetejére a munkaeszközöket. Kis képünkön Lukács Endre Fotó: Polgár Bettina/Napló

A márciusi esőzések során láthatóvá vált, a tető mely részein áll meg a víz. A mélyedések megszüntetésére ék alakú szigetelést készítenek, erre jön az új vízszigetelő réteg. A munka látványos része csütörtökön kezdődik, amikor egy hatalmas daru segítségével juttatják fel a munkaeszközöket a több mint negyven méter magas víztorony tetejére.

A kivitelezőnek május 20-áig kell elkészülnie a munkákkal, melyek végeztével a kábeleket rendszerezik és visszahelyezik a szigetelésre. A felújítás hétmillió forintba kerül.

A papa-ma.hu tájékoztatása szerint ezzel párhuzamosan végzik az Öreghegyben az ivóvízvezeték bővítését, illetve hamarosan a Tókertben is megkezdődik a vezeték cseréje. Emellett a mihályházi hálózatot összekötik a marcalgergelyi-magyargencsi távvezetékkel, így hamarosan Mihályházára is eljut a pápa-tapolcafői víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában