Enyhítettek a korlátozásokon a Veszprém megyei önkormányzatok

A kormány múlt héten enyhített a veszélyhelyzet miatt érvényben lévő korlátozásokon, így az élet több szempontból is újraindulhatott: megnyitottak az üzletek, kávézók, éttermek. Utánajártunk, mi a helyzet az önkormányzatoknál.

Borsos Renáta

Fotó: Györkös József

Veszprém megyei polgármesterek, jegyzők tájékoztatásaiból azt szűrtük le, hogy egyelőre óvatosan járnak el az ügyfélfogadással kapcsolatosan. Általánosságban elmondható, hogy szigorú szabályok jellemzik a személyes hivatali ügyintézést.

Ajkán az ügyfélfogadás továbbra is korlátozásokkal történik tudtuk meg Schwartz Béla polgármestertől. Az ajkaiak csak online, illetve telefonon előre egyeztetett időpontra érkezhetnek hivatali ügyeiket intézni. A szabálykövetés, a felelős magatartás mindannyiunk érdeke, hiszen a vírus terjedésének veszélye a vidéki enyhítések dacára természetesen nem szűnt meg, így szükség van az óvintézkedések betartására – hangsúlyozta Schwartz Béla.

Az ajkai polgármester megjegyezte, vannak olyan eljárások, melyeket e-mailen, elektronikus úton oldanak meg, azonban számos esetben, például az anyakönyveztetés, a házasságkötés, a haláleset olyan ügyintézési feladatokat foglal magában, amelyeket nem lehet pusztán elektronikusan megoldani, szükség van a személyes jelenlétre. Ezt minden esetben szervezetten bonyolítják le, miközben ügyelnek a kézfertőtlenítésre, illetve május elsejétől Ajkán minden intézményben kötelezővé tették a maszk viselését.

Hasonlóképpen történik az ügyintézés a megye egyik legnagyobb, a 16 települést ellátó Tüskevári Közös Önkormányzati Hivatal esetében is – tudtuk meg Szarka Gyula jegyzőtől. Mint mondta, amit lehetett, azt már a járványhelyzet előtt is elektronikus úton intézte az ügyfelek többsége, nem volt számottevő az intézmény látogatottsága az állampolgárok részéről. A hivatal munkatársai továbbra is ellátják feladataikat, a munkavégzés zavartalanul folyik, csupán a személyes ügyintézést korlátozták. A korábbiakhoz hasonlóan csak sürgős esetben lehet személyesen felkeresni a hivatalt. Ennek előfeltétele az előre egyeztetett időpont – húzta alá Szarka Gyula.

Ajkán az ügyfélfogadás menete továbbra is korlátozásokkal történik – hangsúlyozta Schwartz Béla Fotó: Györkös József

Devecserben és Magyarpolányban is hasonló a helyzet. Grőber József magyarpolányi polgármester elmondta, a hivatalban egy személy mindig rendelkezésre áll a sürgősségi esetek fogadására, ezt egymás között beosztják a kollégák. A polgármester és a jegyző sűrűn dolgozik a hivatalban, ugyanakkor több alkalmazott otthonról végzi a munkáját. A személyes ügyintézés során kiemelten figyelnek a higiéniára, például kézfertőtlenítés, illetve maszkviselés nélkül nem is lehet belépni a hivatal épületébe.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere szintén kiemelte, hogy továbbra sincs lazítás, náluk is maradtak a szigorítások. A hivatali dolgozók egy része otthonról látja el a feladatát. Személyes ügyintézés pedig csak kimondottan halaszthatatlan esetnél, alapos indokkal lehetséges. Ezekről minden esetben a jegyző dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában