Ügyeletet biztosítanak több Veszprém megyei bölcsiben, oviban

Április 30-tól kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken is, ahol a koronavírus-járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket.

Borsos Renáta, Polgár Bettina, Sági Ági

Fotó: Shutterstock

Tapolcán már korábban megszervezték az ügyeletet, a szülők hetek óta élnek ezzel a lehetőséggel.

Ajkán a koronavírus elleni védekezés céljából meghozott korlátozások első napjától kezdve biztosítottak ügyeletet óvodai ellátásban a gyerekek számára – tudtuk meg az Ajka Városi Óvoda intézményvezetőjétől, Ráczné Németh Csillától. A kezdeti időszakban még két intézményben, a későbbiekben pedig elég volt egy óvodában ügyeletet tartani. A felügyeletet kizárólag olyan szülők kérték/kérik, akik az egészségügyben, a kereskedelemben vagy rendvédelmi szervnél dolgoznak. A több mint nyolcszáz óvodásból kevésnek, mindössze 15–30-nak kérnek felügyeletet. A számok azt mutatják, hogy nagyon felelősségteljesen gondolkodnak a családok, és ahol megoldható, az otthon maradást helyezik előtérbe.

A szülők, akik mégis igénylik gyermekük óvodai ellátását, elektronikus úton jelzik azt az intézménynek. A gyerekekkel kis csoportokban foglalkoznak az óvónők, kiemelten biztosítják a megfelelő higiéniás körülményeket. Rendszeres a fertőtlenítés és sűrű a kézmosás.

Természetesen azokról a gyerekekről sem feledkeznek el az ajkai óvodapedagógusok, akik a családjuk körében vannak, hiszen az online világ adta lehetőségekkel élnek és tartják a kapcsolatot a családokkal. A gyerekeknek játékos feladatokat, dalokat, verseket küldenek, hogy az óvodai foglalkozások menetével azért haladni tudjanak, még ha így egy kicsit visszafogottabb mértékben is.

A Városi Bölcsőde megbízott intézményvezetője, Szőllősi Veronika Virág elmondta, a bölcsődei ellátás is hasonlóképpen működik Ajkán. Csökkentett létszámmal, több mint tíz bölcsissel tartott nyitva az intézmény az elmúlt időszakban. Megtudtuk, a múlt héten hozott döntések értelmében egy csoportban maximum öt kisgyermek lehet, így megnyitották az összes csoportot saját kisgyermeknevelőkkel. Az ügyeleti rend tehát továbbra is érvényben maradt. Érezhető már azonban, hogy fogytán van a szülők szabadsága, és az élet szép lassan nem a régi, de egy új és megváltozott helyzetben is újraindul. Egyre több szülő jelezte már, hogy visszamegy a munkahelyére, így mind több kisgyermeket visznek a bölcsődébe is.

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak
Fotó: pixabay.com

A kormányrendeletnek megfelelően Balatonalmádiban is tartanak óvodai ügyeletet. A Magocskák Óvodába tíz csoportban 252 gyerek jár, csoportonként öt gyerek felügyeletét vállalják – tudtuk meg Beckerné Sabján Ottilia intézményvezetőtől. Hozzátette, múlt csütörtökig két szülő érdeklődött az ügyelet iránt, de még ezek a megkeresések sem biztosak. A csoportokban próbálják megoldani, hogy a szülők ne lépjenek be az épületbe, a gyerekek fogadása az ajtóban történhet. A kicsikkel alapvetően a szabadban szeretnének tartózkodni, és bár az óvónők biztosan tartanak majd foglalkozásokat is, tematikus foglalkozásrendre nem kell számítani Almádiban.

Pápán minden bölcsőde és óvoda működik, kivéve a felújítás alatt álló kéttornyú­laki óvodát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hétről hétre nő az óvodák és bölcsődék igénybevétele, egyre több szülő tér vissza a munkába: míg a múlt héten 43 kisgyermeket vittek bölcsődébe és 68-at óvodába, addig ezen a héten már 60 kisgyermek számára kértek bölcsődei felügyeletet, illetve 101 óvodás számára igényeltek ellátást. A gyermekeket kis létszámú csoportokba oszt­ják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában