A népszerű sétányt nem zárták le a kirándulók előtt

2020.05.06. 07:00

Új tábla jelzi a tapolcafői tanösvényt

A Forrás tanösvényt jelző táblákat helyeztek el a közelmúltban a 83-as út mellett Pápa, illetve Veszprém irányában, valamint a Forrásfői utcánál.

Polgár Bettina

Három irányjelzőt, valamint egy információs táblát helyeztek el a közelmúltban Tapolcafőn Fotó: Tapolcafői Kertbarátkör

A tanösvényt jelző táblákat, továbbá az Örvény-tónál nemrég felállított információs táblát az önkormányzat és a Tapolcafői Kertbarátkör közösen finanszírozta.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a papa-ma.hu-nak elmondta, a kertbarátok felbecsülhetetlen szolgálatot tettek a tanösvény kialakításával, majd pedig gondozásával. Ennek az eredménye, hogy a sétány évről évre új elemekkel gazdagodik.

A Tapolca patak mintegy 600 méteres szakasza mentén haladó tanösvényen található többek között ivókút, pihenőhely szalonnasütővel, malomkerék, nem utolsósorban pedig egy világszinten is ritkaságnak számító természeti képződmény, az Örvény-tó, amelynek különlegességét a tófenéken méterenként elő­törő források adják. A feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító finom szemű homokot a vízfelszínre, s hullámgyűrűket alkotva szétterülnek az apró szemcsék.

Három irányjelzőt, valamint egy információs táblát helyeztek el a közelmúltban Tapolcafőn Fotó: Tapolcafői Kertbarátkör

A Forrás tanösvényt a járványügyi veszélyhelyzetben nem zárták le; amíg nem érkezik ide hatalmas tömeg, s a sétálók betartják az előírásokat, addig szabadon látogatható. Zsegraics Gyula, a településrész önkormányzati képviselője szerint egyelőre nem zsúfolt a sétány. A tapolcafőiek csupán annyit kérnek a kirándulóktól, hogy vigyázzanak a tanösvényre, ne szemeteljenek, és tartsák tisztán a patak partját. Mivel a szemétgyűjtőket a kertbarátok ürítik, nagy segítség, ha valaki a hulladékot nem ott helyezi el, hanem hazaviszi, tehermentesítve ezzel az önkénteseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában