Újraindították a szakvezetéseket a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Körülbelül két hónapig tartottak zárva a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyei. Lassan újraindul az élet, több szabadtéri látogatóhelyet megnyitottak és elindították a szakvezetéseket is.

Sági Ági

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Mindenki számára nagyon nehéz volt az elmúlt két hónap. A kollégák többsége általában terepen dolgozik, számukra terepi feladatokat biztosítottunk, az irodában dolgozó kollégák otthon folytatták a munkát. A Tapolcai tavasbarlang személyzete- körülbelül húsz fő-például a Salföldi majorban folyó munkákban vett részt. Részvételükkel teljesen megújult a gyógynövény- és fűszerkert. Festettek, mázoltak, gólyafészek- tartókat építettek, rengeteg hasznos munkát végeztek. Ebben az időszakban is teljes létszámmal dolgoztunk, senkitől nem kellett megválnunk – mondta el lapunknak Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója
Fotó: Sági Ági/Napló

Bár az élet elindult több látogatóhelyen is, a működés megváltozott szabályok szerint zajlik. Ilyen például, hogy a 65 év felettiek az Igazgatóság létesítményeit továbbra sem látogathatják. Korlátozták a látogatói létszámot. A látogatók számára – az egy háztartásban élők kivételével – legalább 1,5 méter egyéni védőtávolság betartása, és zárt térben a szájat és orrot eltakaró eszköz használata kötelező. A látogató-és bemutatóhelyeken a közösségi tereket és a játszótereket egyelőre nem lehet használni.

A Tapolcai-medence
Fotó: Nemzeti Park

-A járványhelyzet miatt megváltozott egészségügyi szabályokat érvényesítenünk kell. Egyelőre három szabadtéri látogatóhelyet nyitottunk meg: a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a Salföldi majort, és a Kápolnapusztai bivalyrezervátumot. Újraindítottuk a szakvezetéseket: természetismereti túrákat és geotúrákat szervezünk. Ezeken egyszerre csak tizenöt fő vehet részt, és csak előzetes jelentkezéssel fogadjuk a túrázókat. Az első héten azt tapasztaltuk, hogy a szakvezetésekre általában túljelentkezés volt, a bemutatóhelyeken lassan élénkül a forgalom, de május közepén eleve sem számítunk a nyári látogatói rohamra- tette hozzá Puskás Zoltán.

Újraindítottuk a szakvezetéseket
Fotó: Balogh Ákos/Napló
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az Igazgatóság idén sok beruházást bonyolít, jelenleg húsz pályázat megvalósításán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában