Valóra vált a régi álom

2020.06.29. 14:00

Átadták a fogyatékossággal élők nappali intézményét Sümegen

Egy nagy álom vált valóra, hiszen a helyi és környékbeli fiatalok eddig Tapolcára jártak át naponta, az ottani intézménybe. Erről beszélt a Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye átadási ünnepségén az intézmény vezetője.

Tóth B. Zsuzsa

Az avatási ünnepségen a tapolcai tagintézményben dolgozók adtak megható, verses, dalos műsort

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Horváthné Somogyi Ildikó elmondta: egész életében azon igyekezett, hogy minél több esélyt tudjon teremteni a fogyatékossággal élők és a hátrányos helyzetű emberek számára.

– Tősgyökeres tapolcaiként és családi kötődéseim miatt talán egy kicsit kiemelt figyelemmel teszem ezt a Tapolcai és a Sümegi járás településein élő hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő emberek felé. A Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye Tapolcán 2007-ben nyitotta meg kapuit. Már akkortól működött az intézményen belül foglalkoztatás, 2014-ben pedig akkreditált foglalkoztatási intézménnyé váltunk.

Jelenleg bármilyen rehabilitációs szakvéleménnyel rendelkező, fogyatékossággal élő és hajléktalan személynek tudunk munkát biztosítani. A nappali intézményben mindenki hasznos és fontos, értékes munkát végez. Dolgozunk az autóiparnak, ahol a minőség és a mennyiség is előírás. A varrodánkban mostanában maszkok készültek, súlyosabb fogyatékossággal élő társaink pedig a mindennapi életben dolgoznak, ezért nem kell alkalmaznunk takarítót, karbantartót, a konyhára kisegítőt – mondta a vezető, és megköszönte a kormánynak, hogy lehetőséget ad, amellyel a szakemberek élni tudnak a munka és a mindennapi segítséget nyújtó szolgáltatások megteremtése kapcsán.

Az avatási ünnepségen a tapolcai tagintézményben dolgozók adtak megható, verses, dalos műsort
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ezáltal az egyenlő esélyeket meg tudják teremteni nemcsak a gyerekek, fiatalok, munkavállalók, hanem a szülők és a hozzátartozók számára is. Ezen lehetőségekkel a megyében 119 embernek, Sümegen pedig 23-nak biztosítanak védett rehabilitációs munkahelyet.

A tapolcai és a sümegi ingatlan felújítását, átalakítását követően nemcsak hogy javíthatják a nappali intézmény ellátási, fejlesztési és munkakörülményeit, de jelentősen bővíthetik is a férőhelyek számát.

– Pályázati támogatás segítségével bővítjük és fejlesztjük a tapolcai ingatlan- ban az ellátható foglalkoztatottak számára elérhető tereket, és Sümegen létesítettük a nappali ellátó intézményt, amelyet most átadunk. Reményeink szerint idén ősszel pedig a tapolcai épület is elkészül – tette hozzá a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában