Emberfeletti munkát végeznek a szociális szférában és az idősellátásban dolgozók

Emberfeletti munkát végeznek a járvány kitörése óta a szociális szférában és az idősellátásban dolgozók.

Marton Attila

20200526 Veszprém A Völgyikút utcai idősotthon és klub működéséről a koronavírus járvány ideje alatt Simon Diána házi segítségnyújtás koordinátor a kiszállításra váró ebédekkel Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A megyeszékhelyen, valamint számos környező településen végez szerteágazó tevékenységet a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézménye. Bentlakásos idősotthonokat üzemeltetnek, nappali klubban gondoznak és otthonukban ápolnak időseket, működtetik a házi segítségnyújtást, valamint a jelzőrendszeres szolgálatot. Az egészségügyi dolgozók mellett elsősorban a szociális szférában feladatot ellátók vannak a frontvonalban a koronavírus-járvány alatt.

– Immár közel három hónapja van kijárási és látogatási tilalom bentlakásos intézményünkben, azóta pedig fizikailag nem lehetett elhagyni az otthont, amit nagyon nehezen viselnek az idősek. A mostani rendkívüli helyzet a munkatársainktól ugyancsak nagyfokú türelmet és empátiát követel meg – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Kaszásné Lovasi Lívia, a veszprémi 2-es számú idősek otthona vezetője.

Az idősek a lakóegységekhez tartozó erkélyre mehetnek ki napközben, délutánonként az épület melletti parkban sétálhatnak. Ez érthetően kevés, hiszen többségük a járvány előtt napközben rendszeresen kijárt az intézményből, intézték az ügyeiket, vagy elutaztak a hozzátartozójukkal. A lakók telefonon vagy skype-on tartják a kapcsolatot rokonaikkal. Akinek nincs hozzátartozója, annak a dolgozók vásárolnak be. Jelenleg hatvanan laknak az intézményben, különböző egészségügyi, fizikai állapotban, miközben 22-en dolgoznak az otthonban, a műszaki munkatársakat és a takarítókat is beleértve. A házat naponta többször fertőtlenítik. A foglalkozásokat megtartják, de rendszerint több turnusban, hogy a lakók tarthassák egymástól a másfél-két méteres védőtávolságot.

– Az első napokban folyamatosan égtek a telefonvonalak, a gondozottaktól és a kistérségben dolgozó gondozóktól is számos kérdést, megkeresést kaptunk – idézte fel Pintér Eszter, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás koordinátora. A holtpontokon pozitív élmények segítették át őket, például az önkéntesek segítsége, vagy éppen a gondozottak visszajelzései: telefonon és levelekben is érkeztek üzenetek hozzájuk az ellátottaktól, ezekben biztatták őket, a napokban pedig egy szép, szív alakú horgolással lepte meg egy idős hölgy az intézmény munkatársait.

Elkötelezettek a kollégák, pedig a mostani időszak fizikálisan és mentálisan is nagy terheléssel jár – mondta Győri Piroska intézményvezető, aki arról is beszélt, hogy folyamatos a kapcsolattartás Porga Gyula polgármesterrel, akihez bármikor fordulhattak segítségért. Elsőként juthattak védőruhaként szolgáló overallokhoz és fertőtlenítőszerhez. Emellett jóleső gesztus volt számukra, hogy a polgármester minden kollégának névre szóló levelet küldött az ápolók napja alkalmából, valamint aznap este két helyszínen is fényjátékkal, zenével hívták fel a veszprémiek figyelmét a munkájukra. A rendkívüli helyzetben több helyről kaptak segítséget. A bentlakásos otthon lakóinak többször vásároltak be önkéntesek, nemegyszer a Petőfi Színház művészei, akik a parkgondozásból is kivették a részüket.

– A Lélektér Alapítvánnyal intézményesült a kapcsolatunk, de segítséget kaptunk a Laczkó Dezső Múzeumtól, a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye és a veszprémi családsegítő munkatársaitól, illetve több önkormányzati intézményből is érkeztek átmenetileg hozzánk dolgozók – magyarázta Győri Piroska.

Pintér Eszter elmondta, Veszprémben 75 gondozottat látnak el, akik probléma esetén a segélyhívó készülékkel jelezhetnek, és ha baj van, húsz percen belül ott vannak náluk a szakemberek. Az elmúlt hetekben emelkedett a jelzések száma, ám újabban elsősorban azért nyomják meg az idősek a hívógombot, mert mentálisan egyre nehezebben viselik a bezártságot és az egyedüllétet. A koordinátor hozzátette, a veszprémi feladatok mellett étkezést 338 lakosnak biztosítanak tizenegy kistelepülésen, a házi segítségnyújtás keretében hét településen 79 idős embert gondoz az intézmény.

– A járvány mindannyiunknak új helyzetet jelentett, de alkalmazkodtunk hozzá, és nagyon jó csapattá kovácsolódtunk – emelte ki Simon Diá­na, a házi segítségnyújtásban Veszprémben dolgozó szakemberek koordinátora. Hatvan idős embert gondoznak és ápolnak Veszprém-szerte, és miután az időseknek kockázatos elhagyniuk otthonukat, a szokásos feladataikon túl segítenek nekik a gyógyszerkiváltásban vagy a bevásárlásban is. A területen hét kolléganő végzi lelkesedéssel a munkáját, napi vagy heti gyakorisággal látogatják a gondozottakat.

Simon Diána koordinálja az ételkiszállítást
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Az intézmény nappali klubjában mintegy 70 idős embert látnak el, ők a szigorú óvintézkedések bevezetése, március 13-a óta nem jöhetnek be hozzánk – mondta Sternné Ivanics Andrea, az 1-es számú gondozási központ vezetője. Az ellátottakkal telefonon tartják a kapcsolatot: az első néhány hét kritikus volt, az idősek lelkiállapota labilisabbá vált. A helyzetet a kollégák kreativitással oldották meg, ugyanis időről időre játékos feladatokat osztanak ki az időseknek. – A gondozottjaink nagyon vágynak vissza a klubba, amit csak erősít, hogy sokaknak ez az egyetlen lehetőségük a társas kapcsolatok ápolására – emelte ki a szakember.

Az intézményben az otthon lakói mellett mások is igénybe vették a szociális étkeztetést. A járvány miatt bevezetett szabályok nyomán az otthonban nem fogyaszthatják el az ételt, így azóta mindenkinek kiszállítják azt. – Naponta mintegy 130 adag ételt viszünk házhoz, amiben munkatársainknak nagy segítséget nyújtottak a Veszprémi Petőfi Színház munkatársai – fűzte hozzá Simon Diána.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában