nem szerepelt a térképeken

2020.07.02. 16:00

Életveszélyes tornyot bontottak el Tapolcán

Szerdán a megyei katasztrófavédelem munkatársai elbontották Tapolcán a Hősök tere 9-es számú ház és a tűzoltóság melletti, közel tíz emelet magas, rozsdás vastornyot.

Forrás: illusztráció

A torony rossz állapota miatt Kazinczy Zoltán közös képviselő Tapolca polgármesteréhez, Dobó Zoltánhoz fordult, aki Hangodi Lászlót ajánlotta a tárgy előéletének kiderítésére – írja cikkében a Tapolcai Média. A város főmuzeológusa megállapította, hogy az öreg vasszerkezetnek azon túl, hogy földhivatali nyilvántartása nem volt, tervrajza, tulajdonosa sem volt ismert, sőt, semmilyen térképen nem szerepelt. A ház képviselője, miután a város főmuzeológusától megtudta a torony körülbelüli korát, a megyei levéltárban kezdett kutakodni. Végül a légoltalmi parancsnokság 1952-53-54-es karbantartási jegyzőkönyveiben talált bizonyítékot a torony származására.

Ezután kérték a valamikori légoltalmi hatóság után leginkább illetékesnek tartott megyei katasztrófavédelem igazgatójától a veszélyesnek ítélt rozsdás torony lebontását, azonban a tárgyalás eredménytelennek bizonyult.

Végül a statikai szakvélemény megszerzése után sikerült elérni, hogy – egy gyakorlat keretében – toronydaru segítségével szerdán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elbontsa a nagyjából 70 éves vasszerkezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában