A város vezérprojektje

2020.08.21. 11:30

Átadták az összefogással felújított Ramassetter-házat Sümegen

A város jótevője, a kékfestő, iskolaalapító, városi tanácsnok Ramassetter Vince egykori, felújított szülőházában látogatóközpontot alakított ki a város, az épületet államalapításunk ünnepe alkalmából adták át rendeltetésének.

Tóth B. Zsuzsa

Végh László polgármester név szerint is mindenkinek megköszönte a támogatást

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A felújítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kiírt pályázat támogatása segítette, azonban a szűkös forráskeret miatt a teljes felújítást három részre bontották. A pályázatot nem érintő részek, a tető és a Hét vezér tér felé eső épületszárny felújítása a korábbi önkormányzati ciklusban a képviselő-testületi és bizottsági tagok, külsős bizottsági tagok által felajánlott tiszteletdíjakból készültek el. A legrégebbi épületrész felújítása a pályázatból, és az egész épület sok szakember elhivatott munkájával, támogatásával valósult meg.

A felújított Ramassetter-házban kialakított múzeumban megemlékeznek a város jótevőjének kékfestő munkásságáról is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő az avatási ünnepségen leszögezte, hogy jó együtt lenni és örülni Sümegen egy olyan tavasz után, amely kihívást jelentett a turizmusból élő települések számára. – Az utóbbi időben nagy öröm Sümegen sétálni, megelevenedik itt a múlt, a vártól indulva a középkoron át a reformkorba csöppenhetünk akkor, amikor itt sétálhatunk. Nem csak a múltat, hanem a jelent és a jövőt is láthatjuk, mert Sümegen jövőt építenek. Megőrzik a múlt értékeit, és a jövőt építik, átadják unokáinknak. Itt a legtöbben a jövőt építik, a fejlesztéseket akarják – mondta az országgyűlési képviselő.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Végh László polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a Ramassetter ház nem csak évekkel ezelőtt, hanem most is szívügye a sümegieknek. – Jelentős összefogás eredménye az épület megújulása – szögezte le a polgármester, és megköszönte név szerint is mindenkinek a támogatást, hozzátéve, hogy a felújítás ötlete Rédei Zsolt egykori polgármestertől származik. Azt követően önkormányzati tulajdonba kellett hogy kerüljenek a házban kialakított lakások, csakhogy a felújításra kapott összeg korántsem volt elég a műemlék épület felújításra. Ki kellett cserélni a tetőt is és a nyílászárókat. – Vezérprojektje lett Sümegnek a Ramassetter-ház elkészülte, amely mindenki számára fontos volt, Ezért is jött létre az összefogás a vállalkozók részéről is. A munka és remélem, a mi nemzedékünk is méltó Ramassetter Vince, Sümeg jótevője nevéhez. Hamarosan a házba költözik a Tourinform iroda, amely a város hírnevét öregbítő idegenforgalmi látványosság lesz az interaktív kiállításokkal és a szomszédos Afrikáriummal – mondta Végh László.

Végh László polgármester név szerint is mindenkinek megköszönte a támogatást Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen Nagy József esperes kanonok áldotta meg a látogató-központot, valamint Söjtöri Sára és Horváth-Simon Szabina közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában