A diákok és a szülők is várják az évkezdést

2020.08.28. 11:00

Az olcsó, hagyományos füzetbe ugyanazt a tananyagot kell majd beírni, mint a drága mintásba

Pénztárcánk határozza meg leginkább, hogy mennyit költünk a tanévkezdésre. A hagyományosak helyett a drágább mintás tanszerek váltak divatossá, pedig mindegyik hamar elhasználódik, ha gyermekünk nem vigyáz rá.

Laskovics Márió

Írószerboltban vásárolva valószínűleg kevesebbet költenének a szülők, mert szakszerű ajánlás alapján tényleg csak a szükséges termékeket vinnék haza

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Iskolaszerek széles választéka áll rendelkezésre a szülők és diákok számára. A tankönyvek ingyenessége következtében több maradhat erre a célra a tanévkezdésre szánt családi kasszában.

Az üzletek akciókkal várják vásárlóikat, érdemes körbenézni több boltban is, hiszen az árak meglepően eltérőek lehetnek. Bizonyára valamennyi nebuló talál magának megfelelő füzetet, tollat, táskát és egyéb felszereléseket, végtelen számú témából és mintából lehet választani a pénztárcánktól függően, az egyszínű füzetektől kezdve a divatos, (rajz)filmes szuperhősöket ábrázoló, jóval drágább tanszerekig. Ha a diák odafigyel és vigyáz a felszereléseire, akkor akár pár ezer forintból is megúszható a tanévkezdés, de azon családoknál, ahol a gyermek minden évben új, trendi cuccokat igényel, határ a csillagos ég. Mindenki bizakodva várja az új tanévet, gyerekek és felnőttek egybehangzóan remélik, hogy nem szól közbe a koronavírus.

Írószerboltban vásárolva valószínűleg kevesebbet költenének a szülők, mert szakszerű ajánlás alapján tényleg csak a szükséges termékeket vinnék haza Fotó: Laskovics Márió/Napló

Egy Pápa belvárosában található, több mint húszéves írószerbolt tulajdonosa, Jakab Zoltán elmondta, a szeptember 1-je előtti és utáni héten növekszik meg számottevően a forgalma, utána visszaesik. Ez az utóbbi évek tendenciája, régebben jóval korábban elkezdtek jönni a vevők, elnyújtottabb volt a „szezon”.

– Korspecifikus, hogy mely termékek – de talán a tollak, ceruzák, füzetek, filctollak, vízfestékek, gyurmák – fogynak leginkább. A kisebb gyermekeknek több minden kell, a nagyobbak már lazábbak, kevesebbel – pár füzettel, tollal és szövegkiemelővel – is beérik. Sokan online vásárolnak manapság, ami körülbelül harminc százalékban vetette vissza a forgalmat. A digitalizáció hatására mostanság talán kevesebbet is írnak a diákok. Idén a koronavírus miatt nem hozták be a boltba a gyerekeket, a szülők főleg egyedül döntöttek a tanszerekről – tette hozzá a kereskedő.

Jakab Zoltán írószerbolt-tulajdonos megjegyezte, habár a nagyobb diákok is szeretik a mintás tanszereket, de nincs az a minta, ami elég lenne. Szinte divatcikkek lettek a jogdíjak miatt jóval drágább, főként film- és mesehősöket ábrázoló tanszerek. A nagy bevásárlóközpontok tele vannak ezekkel az általában Kínában gyártott, sokszor megkérdőjelezhető minőségű mintás füzetekkel, a hagyományosat már elég kevesen veszik meg. Pedig az ötven forintos füzetbe ugyanúgy bele lehet írni az anyagot, mint a hatszáz forintosba. Ha a szülők célirányosan írószerboltban vásárolnának, valószínűleg kevesebbet költenének, mert a szakszerű ajánlás alapján tényleg csak a szükséges termékeket vinnék haza.

Kiemelte, a tanévkezdési költségek nagyban függnek attól, hogy az adott gyermek(ek) mennyire vigyáz(nak) a tanszerekre, mi marad meg az előző tanévről. Az iskolai felszerelési listák alapján, középkategóriás termékekkel kalkulálva úgy saccolt, egy első osztályos diák esetében 12-13 ezer forintból ki lehet hozni a tanszerbeszerzést. Például egy harmadik osztályos, nyolc darab vonalas, két négyzetrácsos és egy hangjegyfüzetet, 40 rajzlapot, egy színes papírkészletet, vízfestéket, ecseteket, HB-s ceruzákat, hosszú vonalzót tartalmazó felszerelési lista kihozható ötezer forintból.

Vajda Szilvia egyedülálló anyaként összesen több mint ötvenezer forintot költött idén hetedikes lánya és másodikos fia tanszereire. Vett füzetet, filctollat, ceruzát, festéket, gyurmát, ragasztót, könyvbekötőt, füzetcímkét, uzsonnás dobozt, kulacsot, valamint tornaórára ruhákat. Tolltartót minden évben kell vennie, mert szétmegy, összekenődik. Korábban szinte évente vásárolt iskolatáskákat is, idén azonban szerencsére nem kellett, mert kevésbé használódtak el. Az elsős táskát közel húszezer, a többit öt-hétezer forintért szerezte be. Gyermekeinek megmondja, hogy a mintás tanszerek drágábbak, úgyhogy abból kevesebbet, általában kifejezetten lányos és autós díszítésűeket vesznek.

Vadász Krisztina szintén egyedülálló édesanya. Mint mondta, kisfia tavaly kezdte az iskolát, s nekik már akkor is ingyenesek voltak a tankönyvek, ami nagy segítség. Az első osztály megterhelő volt a pénztárcájának, ugyanis minden szükséges felszerelést meg kellett vennie a táskától a tolltartón át a tornazsákig, sőt még íróasztalt is. Ha digitális feladatot kell megoldani, saját laptopját és telefonját osztja meg gyermekével. Épp az online oktatás miatt nem koptak el annyira a tanszerek, ezért idén csupán néhány füzetet és ceruzát kellett vásárolnia, így pár ezer forintból megúszta. Jótanácsként megosztotta, hogy nem muszáj a tanévkezdésre hagyni a teljes bevásárlást, ő például év közben folyamatosan veszi meg a kellő írószereket, így nem lesz túlzóan megterhelő a kiadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában