nemzeti konzultáció

2020.08.01. 07:00

Jó, ha van véleményünk és közös álláspontunk

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba a napokban bejelentette, hogy már több mint egymillióan vettek részt a nemzeti konzultációban. Eddig egymillió 96 ezren töltötték ki a kérdőívet.

Juhász-Léhi István

Kecskemét, 2020. június 15. Biró Albert postás nemzeti konzultációs kérdõívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdõdött a nemzeti konzultációs kérdõívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Mint ismeretes, a kérdőíven a koronavírus egészségügyi, gazdasági és nemzetközi összefüggéseiről is állást lehet foglalni. Arról is elmondhatjuk a véleményünket, hogy szükség van-e a hazai gyártókapacitások megerősítésére, egy állandó hazai járványügyi figyelőszolgálatra vagy a bankok és a multinacionális cégek közös teherviselésére.

– Ha valamilyen nagy jelentőségű kérdés merült fel, akkor részben hasznos, részben eddig közhangulatot is javító döntés volt az, ha ezeket a kérdéseket megkonzultáltuk – válaszolta a Napló kérdésére Mód Rudolf nyugdíjas, aki dolgozott az államigazgatásban és műszaki pályán is. – Arról nem is beszélve, hogy külön jelentősége van egy nagyobb, egységes véleménynek a külföld felé. Ez abszolút demokratikus.

Szerinte eléggé elszabadultak az indulatok ebben az ügyben (is) az országban.

– De jó, ha vannak tárgykörök, amiről elvárható, hogy legyen véleményünk és közös álláspontunk – fogalmazott. – Már amennyire közös lehet, azonban a számok igazolják, hogy sokakat érdekel az ország sorsa. Úgy gondolom, a nemzeti konzultáció létjogosultságáról nem az ellenzéket kell megkérdezni. Annak idején, amikor középiskolás voltam, amit elhatározott a rendszer, azt kellett csinálni. Ha tetszett, ha nem. De gondolhatunk például a Los Angeles-i, 1984-es olimpiára, ahová nem engedte ki sportolóinkat a nagypolitika. Ez a mai ellenzékre jellemző hozzáállás volt az akkori hatalom részéről. Egy idegen hatalom, Moszkva elvárásainak tettek eleget, nem számított a sportolók befektetett munkája, sem az, hogy a magyar embereket érdekelte volna-e az olimpia. Az utóbbi időben elszabadult az az álláspont is, hogy annak van igaza, aki leghangosabban nyilatkoztatja ki.

– Úgy gondolom, nagyon szép eredmény a több mint egymillió visszaküldés, ami egészen biztosan még magasabb lesz augusztus 15-ig – mondta Mód Rudolf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában