Az EKF2023 számára is fontos

2020.10.03. 07:00

Bicikliutat építenek Felső- és Alsóörsön át a Balatonig

Összesen 750 milliós uniós és kormányzati támogatással kilenc kilométeres kerékpárutat építenek Felsőörsön és Alsóörsön át, egészen a Balatonig, hangzott el a munka megkezdéséről szóló sajtótájékoztatón Felsőörs határában, pénteken. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő üdvözölte az összefogást és az együttműködést.

Kovács Erika

20201002 Felsőörs Kerékpárút fejlesztésének a bejelentése. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A tájékoztatón, amelyen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is, a környezetbarát közlekedést emelte ki a kerékpárút apropóján Szabó Balázs.

Felsőörs polgármestere köszöntőjében elmondta, az út a tervek szerint 2021-ben, február végén készül el. Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, egyre népszerűbb a kerékpározás, így nem véletlen, hogy Veszprém megyében 86 kilométeren, 24 településen építenek, illetve újítanak fel bicikliutakat, és a leghosszabb a mostani beruházás. Az alelnök utalt arra, hogy a területfejlesztési programokat a megyei önkormányzat koordinálja.

Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, egyre népszerűbb a kerékpározás Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Gyönyörű környezetben lehet majd eljutni a Balatonig, illetve a Balatoni Bringakörútig, ráadásul sportolva, egészséges módon – jegyezte meg Hebling Zsolt, Alsóörs elöljárója. Hozzátette, az útnál gondoskodnak a szükséges felszerelésről is, például illemhelyekről, padokról, más utcai bútorokról, különféle eszközökről.

Porga Gyula veszprémi polgármester utalt az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ra, amelyben az út esszenciája lesz Felsőörs és Alsóörs, illetve a Balaton összekötésének, ugyanis az EKF programjaiban az említett települések is részt vesznek. Reményei szerint rövidesen átadhatják az a veszprémi munkaterületet is, ami a megyeszékhelyről vezet Felsőörs irányába. A polgármester rámutatott, elkötelezett Veszprém a kerékpárutak építésében, amit több példával alátámasztott.

Veszprém is elkötelezett a kerékpárutak építésében Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő kiemelte a kerékpárutak jelentőségét az idegenforgalomban. Úgy fogalmazott, óriási érdeklődés volt nyáron a Balaton iránt, a tó reneszánszát éli, és nagy szükség van a kerékpárutakra, amelyek településeket, embereket kötnek össze.

A mostanihoz hasonló beruházások jelzik egy térség dinamikus fejlődését, amely jellemzi Magyarországot, vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában