Civil összefogás – Ismert emberek is nyújtották a karjukat

A véradás egyszerű módja annak, hogy életeket mentsünk. Erre tegnap ismert emberek is felhívták Veszprémben a figyelmet. Ugyanis az önkéntesekre a koronavírus járvány miatt is szükség van, de most kevesebben merik nyújtani a karjukat.

Rimányi Zita

20201008 Veszprém Véradást szerveztek a sportszervezetek vezetőinek és ismert képviselőinek előtérben Ovádi Péter, mellete a háttérben Gulyás István a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A fertőzésveszély miatt sokan félnek elmenni olyan helyekre, ahol többen tartózkodnak. Ezt korábbi véradásunkon is tapasztaltuk, pedig fertőtlenítéssel, az óvintézkedések betartásával biztonságossá tesszük a körülményeket és szükség van az önkéntesekre, mert a vér életeket ment. Szükség van arra, hogy jó ügyekért összefogjunk – hangsúlyozta Meleg Tamás, a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektmenedzsere. Elmondta azt is, hogy tavaly tavasszal szerveztek először véradást, ugyanis a civil szervezetek révén nagyobb közösségeket tudnak mozgósítani erre a nemes célra.

Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója és Szücs Noémi (Futsal Club Veszprém) is a karját nyújtotta Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezzel országos akcióhoz csatlakoztak, a Civil Központok hálózatának együttműködésével.

Akkor a kezdeményezés keretében Veszprémben 35-en adtak vért, hazánkban összesen több mint hatszázan. Idén tavasszal a második veszprémi civil véradáson kevesebben voltak, mint az első alkalommal, a járvány miatt jelentek meg kevesebben. Most újra meghirdették a véradást, mert a koronavírus járvány második hulláma miatt ismét kiemelten fontossá vált a megfelelő mennyiségű vérkészlet folyamatos biztosítása.

A Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának megbízásából tartotta meg a véradó napot tegnap Veszprémben a Zöld Irodaházban. Elsősorban a civil szervezetek tagjait szólították meg, de természetesen vártak minden segíteni vágyót. Fel szeretnék hívni a figyelmet a véradás fontosságára. A rendkívüli helyzetben kezdeményezett ismételt civil összefogáshoz ezért is csatlakoztak neves személyiségek. Jelenlétével járult hozzá az akció sikeréhez Rajki Tamás, a Futsal Club Veszprém ügyvezetője. Megtudtuk tőle, hogy rendszeresen ad vért, legutóbb egy hónapja tette ezt meg. Azoknak, akik tartanak ettől, a személyes tapasztalatait szokta elmondani, azt, hogy hozzáértően végzik a munkájukat a vérellátó szakemberei és aki ilyen módon segít másoknak, a beavatkozás után testi felfrissülést érezhet.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy

egy nap 1.800 véradó szükséges ahhoz, hogy Magyarországon elegendő biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre

a műtétekhez, a balesetekhez, az egyéb orvosi beavatkozásokhoz. Ehhez szükség van szerinte minél többek társadalmi szerepvállalására, az egészségesek így segíthetik a betegeket. A civil szervezetek képviselőinek megköszönte, hogy e téren is megmutatták erejüket. Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója, egyben a Veszprémi Egyetemi Sport Club elnökségi tagja például már több mint harmincszor adott vért. Először katonakorában. Tegnap egészségi okok miatt nem tehette meg, de hamarosan újra nyújtja a karját. Szerinte ez az adakozás legönzetlenebb módja, mert abból adunk, amire magunknak is szükségünk van.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is vért adott a civil szervezetek akciója keretében Fotó: Penovác Károly/Napló

Németh Attila, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club, a VEDAC ügyvezető igazgatója nem szereti, ha injekciós tűvel megszúrják és a vér látványát se, mégis rendszeres véradó. A nemes cél miatt újra és újra összeszedi magát, leküzdi az ellenérzéseit, mert a véradás szerinte az életmentésnek, a segítésnek egy könnyű módja. Akinek lehetősége van rá, és még nem tette meg soha, azt javasolja, hogy próbálja ki. Gulyás István, a Magyar Férfi Kézilabda Válogatott szövetségi kapitánya, aki tegnap szintén odanyújtotta a karját a vérellátó szakembereinek, úgy véli, a gyerekeinket, a fiatalokat is fontos példamutatással arra ösztönözni, hogy rendszeres véradók legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában