Több mint kétszáz koronavírus-fertőzöttet találtak a darvastói szociális intézményben

Megszaporodott a koronavírusos fertőzöttek száma a fogyatékosok darvastói ápoló-gondozó, bentlakásos, látogatási és intézményelhagyási tilalom alatt álló otthonában.

Laskovics Márió

Forrás: pexels

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük kilenc személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes. Továbbá 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív – erről tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SzGyF) Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, Fazekas Andrea az Indexet a minap.

Megkeresésünkre az SzGyF sajtóosztálya az alábbi tájékoztatást adta. Ahogy most egész Európában, a koronavírus-járvány meredeken emelkedő szakaszban van és intenzíven terjed, különösen ki vannak téve a fertőzés kockázatának a bentlakásos intézmények, zárt közösségek. Ilyen a nagy létszámú Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézetének csabrendeki telephelye, ahol a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint járnak el a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében.

A darvastói intézményben 214 gondozott és 55 dolgozó pozitivitása igazolódott, a legutóbbi adatok szerint közülük mindössze kilenc fő tünetes.

Az intézmény vezetése folyamatosan kapcsolatban áll a járványügyi hatósággal és egyeztet a fenntartóval. Az intézmény vezetése és a járványügyi hatóság is megtette a szükséges intézkedéseket, a fertőzötteket elkülönítették, a védőeszközök, fertőtlenítő szerek beszerzése, alkalmazása folyamatos, a dolgozók infekciókontroll képzésben részesültek és a fertőzöttek mellett védőruhában dolgoznak, a gondozottak egészségügyi felügyelete az intézményben biztosított, a fertőtlenítő takarítás minden telephelyen folyamatos, és kiemelt figyelmet fordítanak a személyes higiénére. Az intézmény két másik telephelyén mindössze egy-egy fő fertőzött, természetesen ott is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában