Öt településről érkező szennyvízmintákat vizsgálnak Veszprémben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai országosan mind a 19 megyeszékhely szennyvíztisztító telepeit és a fővárosban három szennyvíztelepet monitoroznak heti rendszerességgel.

Marton Attila

Volf Balázs csatornaszolgáltatási üzemvezető mintát vesz a koronavírus örökítőanyagának vizsgálatához a városi szennyvíztisztító telepen

Fotó: Penovác Károly/Napló

A vizsgálat elsődleges célja a vírust ürítő, vagyis Covid–19-fertőzött lakosság arányának megismerése és nyomon követése a szennyvízbe került koronavírus-részecskék mennyiségi mérése alapján, közölte érdeklődésünkre az NNK.

Hozzátették, mivel a vírust már azok a fertőzöttek is ürítik a szervezetükből, akik még nem mutatnak tüneteket, ezért a szennyvízben mért vírus mennyisége arra is alkalmas, hogy négy–tíz nappal előre jelezze a tünetes megbetegedések számának növekedését. A hétről hétre végzett mérések eredményeinek elemzése révén a járvány nyomon követhető, előre jelezhető – szögezte le az NNK.

Az előrejelzés segítséget nyújthat a betegellátó rendszer számára felkészülni egy esetleges esetszám-emelkedésre. Az NNK honlapján hetente teszik közzé a minták kiértékelésének eredményét. Eszerint a 46. naptári héten Veszprémben mérsékelt mennyiségben mutatták ki a vírus örökítőanyagát, amely nem mutatott növekedést az előző heti adathoz képest.

Volf Balázs csatornaszolgáltatási üzemvezető mintát vesz a koronavírus örökítőanyagának vizsgálatához a városi szennyvíztisztító telepen Fotó: Penovác Károly/Napló

Megyénkben a Veszprém-Jutaspuszta Szenny­víztisztító Telepen végzik el a mintavételt. A többi helyszínhez hasonlóan hetente egyszer vesznek mintát a telep nyers szennyvizéből a Bakonykarszt Zrt. munkatársai, akik az NNK utasítása szerint járnak el.

A napi átlagmintából 250 milliliternyit adnak le egy műanyag edényben a Nép- egészségügyi Központnak. A jutaspusztai szennyvíztisztító telepre Veszprém – beleértve Kádártát és Gyulafirátótot – mellett Szentkirályszabadjáról, Nemesvámosról, Veszprémfajszról és Hajmáskérről érkezik szennyvíz.

A telep 1972 óta üzemel, a befolyó mennyiség naponta 12-13 ezer köbméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában