2020 top 10

2020.12.30. 07:00

Múltidézők és a víz alatti Balaton – ez történt októberben Veszprém megyében

Közeledik az év vége, a számvetések időszaka, ezért a veol helyi szerkesztősége is készített egy összegzést arról, mely témák érdekelték a legjobban olvasóinkat, melyek voltak azok a cikkeink, amelyek a legnagyobb visszhangot váltották ki.

veol.hu

Forrás: pixabay.com

Szívbe markoló tragédiák, krimibe illő történetek és örömteli események egyaránt jellemezték 2020 tizedik hónapját, természetes, hogy a sok-sok hír közül ezek érdekelték olvasóinkat a legjobban.

Megszaporodott a koronavírusos fertőzöttek száma a fogyatékosok darvastói ápoló-gondozó, bentlakásos, látogatási és intézményelhagyási tilalom alatt álló otthonában.

Az ajkai rendőrök a bejelentést követő néhány órán belül elfogták és előállították a két 18 éves gyanúsítottat. A nyomozás adatai alapján a két férfi 2020. október 9-én 23 óra körül az ajkai vasútállomástól követni kezdte a sértettet, majd bántalmazták azzal a szándékkal, hogy értékeit elvegyék tőle. A két elkövető a férfit több alkalommal megütötte és megrúgta, majd a tettesek átkutatták a ruházatát, és a nála lévő pár száz forint készpénzt, valamint egy több tízezer forint értékű karórát elvettek tőle.

Az utóbbi időben egyre többen kényszerűnek arra, hogy két hétig otthon maradjanak karanténban. Ez kihívás elé állíthatja a háziasszonyokat, hiszen ennyi ideig el kell látni a családot, úgy hogy nem vásárolhatunk. Séta Tünde Nemesvámoson él fiával, ő mesélte el nekünk, mit venne és főzne, ha ilyen helyzetbe kerülne.

A megyeszékhely az elmúlt évtizedek alatt rengeteget változott. Az infrastrukturális fejlesztések, a város lakosságának növekedése, a világ változása átformálta az utca képét is.

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Bergmann Ernő, a legendás füredi aranykoszorús cukrászmester. Bergmann Ernő régi vendéglátós család sarja. Édesapja 1939-ben nyitotta meg első cukrászdáját Győrben. Az üzletet 1949-ben államosították, majd az 1955-ben visszakapott családi házban cukrászdát alakítottak ki, ahol a család és Bergmann Ernő éjt nappallá téve dolgozott.

Az utóbbi időben többször foglalkoztunk a megye „ütőerével”, a 8-as főúttal: nemcsak a Veszprémet is érintő felújítások, de súlyos balesetek és a közlekedésbiztonság apropóján is. Most a Fortepan segítségével megnéztük, mennyit változott a nevezetes út az utóbbi 80 évben.

A saját testi épségét sem féltette a sofőr, aki Budapestről egy 2 hónapos kisbabának szállított vért Veszprémbe. A hosszú, de mindenképp eseménydús videót megtekintve több dolog is biztos: egyfelől az a munka, amit a Vérlovagok végeznek, egyszerűen bámulatos, és tiszteletre méltó! Másodszor, a motor vezetője vérprofi.

Csánicz Márkra emlékezik családja, táncostársai, ismerősei Ajkán, az Agóra téren. Hatalmas tömeg idézi fel a fiatal, kitűnő néptáncos emlékét.

Meghalt egy 77 éves férfi, miután nekiütközött autójának egy autóbusz Veszprémben október 7-én. A megyei rendőrségi sajtószóvivő a balesetről elmondta, kanyarodni akart egy személyautó a megyeszékhelyen az Aradi vértanúk útjáról a Haszkovó útra, amikor összeütközött az autóbusszal, utóbbi pedig nekiment egy harmadik járműnek, amit egy 77 éves férfi vezetett.

A Balatonra sokan mint egy zavaros vízű tóra gondolnak, ami az iszapos és sekélyes meder miatt gyakran előfordul. Szélcsendben azonban csodálatos arcát mutatja a magyar tenger, kirstálytiszta édesvízi világát Czipott Zoltánnak és csapatának sikerült a közelmúltban megörökítenie. A tiszta vízben édesvízi növények hullámoznak és egy-egy apró hal is felbukkan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában