A sikeres pályázatokban bíznak Gannán

2021.01.20. 11:00

Emlékműállítás és faültetések is szerepelnek az idei tervek között

Igyekeztünk a lehető legtöbbet kihozni az elmúlt évből, és optimistán tekintünk 2021-re, bízunk a pályázatainkban – mondta idei céljaik kapcsán Nagy Ottó, Ganna polgármestere.

Polgár Bettina

Ganna új, többfunkciós helyiségének avatási ünnepsége tavaly októberben. Balról Nagy Ottó polgármester, Reichardt György plébános és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Nagy Ottó kifejtette, a tavalyi évük jól indult, az első programjaikat rendben meg tudták tartani, és a hagyományos falusi disznóvágás is jó hangulatban telt. A március 15-i ünnepséget azonban a járvány miatt már nem rendezték meg, illetve az egész húsvéti időszakban misék megtartására sem nyílt lehetőségük a szigorítások miatt. Ez főleg a helyi időseknek volt nagyon nehéz, hiszen a templomba járás sokak számára nemcsak hitéleti tevékenység, hanem a közösségi életet is jelenti.

- Tavasszal, a kijárási korlátozások idején az internetes és telefonos kapcsolattartás mellett igyekeztünk a napokat színesebbé tenni: minden este tapsoltunk az egészségügyi dolgozókért és mindenkiért, akit a járványt negatívan érintett. A taps az interneten szerveződött, esténként azonos időpontban álltunk ki a házak elé. A tapsot hallgatni nagyon felemelő volt – mondta a polgármester. Hozzátette, a felesége textilmaszkokat varrt, melyeket kiosztottak a helyieknek, a gyógyszerek kiváltását, házhoz szállítását a falugondnoki szolgálat segítette, a településre járó mozgó boltoktól pedig gond nélkül vásárolhattak élelmiszert a gannaiak. Nagy Ottó kiemelte, májusban a fiatal párok segítségével felújították, lefestették a játszóteret a legkisebbek örömére.

- Sajnos a nemzetiségi találkozó elmaradt, azonban nyáron a környéken szinte egyedüliként megtartottuk a falunapot, valamint a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat nyári gyermektábort, illetve a kisgyermekeseknek családi napot szervezett – ismertette a polgármester.

Októberben megújult temetőkerítést, illetve többfunkciós helyiséget adtak át, melyek megvalósítására pályázati támogatások útján nyílt lehetőség. Az ezt követő programjaik azonban elmaradtak. A betlehemet idén is felállították, ünnepváró rendezvényt viszont nem szerveztek.

- Nyugdíjasainkat tízezer forinttal támogattuk karácsony előtt, a gyermekeknek pedig a Mikulás házhoz vitte és az utcára kirakott cipőkbe rejtette az önkormányzat csomagját. A rászoruló lakosokat szociális tűzifával támogattuk – tette hozzá Nagy Ottó. Megjegyezte, 2020-ban a Magyar falu programban több pályázatot is benyújtott az önkormányzat és az egyházközség, ám ezek nem részesültek támogatásban. Két vidékfejlesztési pályázaton azonban eredményesen szerepeltek: hétmillió forintot nyertek a ravatalozó felújítására és az ehhez kapcsolódó előtető megépítésére, illetve ötmillió forint támogatást kaptak falumúzeum kialakítására.

Ganna új, többfunkciós helyiségének avatási ünnepsége tavaly októberben. Balról Nagy Ottó polgármester, Reichardt György plébános és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Polgár Bettina/Napló

- Idén ismét pályázunk a programban. Bízom benne, hogy a rendezvényeinket márciustól már megtarthatjuk, az annál korábbiak viszont nagy valószínűséggel elmaradnak – jegyezte meg Nagy Ottó. Kiemelte, 2020-ban a nemzetiségi önkormányzattal közösen döntöttek egy emlékmű felállításáról a templomkertben, mivel 2021-ben lesz az első gannai elűzetés 75. évfordulója. Az emlékmű elkészítéséhez tavaly gyűjtés indult, a szükséges összeg pedig már rendelkezésre áll, az avatóünnepséget június 5-én tartják. Mindezek mellett faültetéseket is terveznek idén.

- Tavaly kivágtuk a játszótéri nagy nyárfákat, a helyükre szánjuk tavasszal az országfásítási programban nyert 30 földlabdás fát, valamint a játszótér melletti részekre szeretnénk nyárfasuhángokat ültetni. Az út és a játszótér közötti részre pedig alacsonyabb növésű gyümölcsfákat telepítünk, amelyekről a gyerekek is csemegézhetnek majd meggyet és cseresznyét – magyarázta Nagy Ottó.

A polgármester elmondta, öröm számukra, hogy településükön igénybe vehető a falusi csok, és egyre több fiatal pár Gannát választja lakhelyéül. Az eladó ingatlanok szépen fogynak, már csak néhány ház keres gazdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában