gondolatok

2021.01.07. 07:00

Kaáli professzor újévi fogadalma

Az ősszel bemutattuk lapunkban Kaáli Nagy Géza professzor rendkívüli, 130 ritkaságot felvonultató veteránjármű-gyűjteményét. A Káli Autó-Motor Múzeum létrehozója most megosztotta velünk főleg nyugdíjasoknak szóló újévi gondolatait.

Napló

Fotós: Dr. Kali Nagy Gza

Fotós: Dr. Kali Nagy Gza

– Több mint fél évszázada annak, hogy kezdő orvosként 1969-ben az Egyesült Államokba disszidáltam. Richard Nixon fogadott be országába. A januárban beiktatásra kerülő Joe Biden lesz a tizedik elnököm. Azóta nagyon sok víz folyt le a Dunán és a Hudson folyón. Az Egyesült Államokban – személyes tapasztalataim alapján elmondhatom – az orvosok végig jóleső társadalmi megbecsülésben részesültek.

A magamfajta, korombéli kollégák pedig elégedetten élvezik a nyugdíjas éveket – fogalmazott Kaáli Nagy Géza újévi köszöntőjében.

– Annak a Magyarországnak, amit én ötven éve hagytam itt, már se híre, se hamva. A rendszerváltás óta nem telt el fél évszázad, így az összehasonlítás még nem időszerű. Annyi azért körvonalazódik, hogy a nyugdíjas orvosok élete hazánkban egyelőre még nem igazán irigylésre méltó. Megöregedni sehol sem jó a világon. Jól ismerem mind a két országot, és hetvenhét évesen sajnos az öregedést is. Úgy tűnik azonban, hogy a nyugdíjas évek is tartogatnak még meglepetéseket.

Kaáli Nagy Géza azt tanácsolja, hogy energikusan fogjunk hozzá a napi feladatokhoz Fotó: OTS Üzleti Sajtószolgálat

Joe Biden hetvennyolc éves korában bevállalta, hogy a szabad világ vezetője lesz amerikai elnökként. Hogy ez mekkora feladatot jelent és milyen mérhetetlen energiabefektetéssel jár, azt egy hétköznapi ember el sem tudja képzelni. Mi, nyolcvan felé közeledő amerikai és magyar nyugdíjasok tekintsük példaképünknek őt. Ne a politikai hovatartozása miatt, hanem azért, mert a mi korosztályunkat képviseli.

Hasson ő lelkesítőleg ránk is, hogy ne az ízületeinkre panaszkodva ébredjünk, hanem energikusan, pezsgő adrenalinnal fogjunk hozzá a napi feladatok megoldásához és az egyre rövidülő, de mégis ígéretes jövő építéséhez. Ha ezt ő meg tudja csinálni, miért ne tudnánk mi is? Legyen ez a mi generációnk újévi fogadalma! – tanácsolja Kaáli Nagy Géza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában