Zirci pszichiáter az oltással kapcsolatos tapasztalatairól

A napokban kapta meg a Covid-19 elleni védőoltást a zirci Erzsébet kórházban, az intézmény dolgozóival együtt Payrich Mária, a Mentálhigiénés Szakrendelő pszichiátere és két kolléganője.

Müller Anikó Hanga

Payrich doktornő várta, hogy megkaphassa a védőoltást

Fotó: Müller Anikó Hanga

Tapasztalatairól beszámolt lapunk olvasóinak. Elmondta, érkezéskor testhőmérsékletet mértek, majd adatlapot töltöttek ki, feltüntetve, van-e krónikus betegségük, allergiás előzményük, milyen gyógyszereket szednek, az elmúlt két hétben volt-e láztünetük.

– Az adatlapunkat az oltóhelyen jelen lévő orvos áttanulmányozta, részletesen kitért arra, volt-e valaha jelentősebb allergiás reakciónk. Az oltást az ő jelenlétében egészségügyi szakdolgozó adta be. Ezt követően a szomszédos helyiségben – ahol sürgősségi ellátásra alkalmas felszerelés, lélegeztető, gyógyszerek voltak és fektetési lehetőség – várakoztunk félórányit, itt sürgősségi ellátó szakember, mentőtiszt felügyelte a jelenlévőket. Az oltóhelyiség ajtaja mellettünk nyitva állt, így a biztonságérzetet fokozta az orvos közeli jelenléte és több egészségügyi dolgozó is figyelt ránk. Amíg mi ott voltunk, senkinek semmi panasza nem volt. A tágabb környezetemben volt olyan, aki egy napig tartó gyenge izomérzékenységet tapasztalt, ennél nagyobb panaszról nem hallottam. Nekem még ennyi sem volt, semmit nem éreztem, még olyan kis kellemetlenséget sem, mint máskor az influenzaoltás után – mondta el a doktornő.

Hangsúlyozta, már nagyon várta, hogy megkaphassa a védőoltást, mert úgy véli, ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a tomboló járványnak mihamarabb vége legyen. Ehhez a lakosság 60-70 százalékos átoltottsága szükséges. A teljes védettség a második oltást követően kb. egy héttel alakul ki, ha közben valaki megfertőződik, élénk tünetei nem lesznek, és gyorsabban le tudja küzdeni a kórt, mert beindul az immunanyagok termelődése a szervezetben. Ha a teljes védettség kialakulását követően vírus kerül a szervezetébe, az szaporodni nem tud, mert az immunanyagok hatástalanítják, így fertőzni sem tud. Ez a titka annak, hogy a járvány lecsengését és megszűnését nagyszámú oltás biztosíthatja csak. Ha valaki valami oknál fogva nem kaphatja meg a vakcinát, de körülötte sok oltott ember van, ez gyakorlatilag védettséget ad számára, mert nincs, kitől elkapja a vírust. Payrich doktornőnek októberben koronavírus fertőzés következtében meghalt egy nagyon közeli ismerőse, ez még jobban megerősítette oltáspárti mivoltában.

Payrich doktornő várta, hogy megkaphassa a védőoltást Fotó: Müller Anikó Hanga

– Azért is fontos a védőoltás, mert ha valaki túl is éli a betegséget, lassú lehet a felépülés és a szövődmények súlyosan érinthetik a különböző szervrendszereket, a szívizomzatot, a tüdőt, a központi idegrendszert. Fontos a maszkviselés, ha már védett leszek, akkor is viselni fogom, egyrészt mert nem szeghetem meg a kötelező előírásokat, másrészt honnan tudná a környezetem, hogy be vagyok oltva. Nem stresszelhetek senkit maszk nélküli jelenlétemmel. Számomra fontos a példamutatás. Sokan ismernek, bíznak bennem, de orvosként is kötelességemnek tartom a hiteles információ megosztást, azt, hogy meg tudjam erősíteni betegeimet, ismerőseimet az egészségvédelmük szempontjából leghelyesebb döntés meghozatalában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában