vörös kód

2021.02.11. 16:00

A Máltai Szeretetszolgálat felkészült a farkasordító hidegre

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Juhász-Léhi István

Négy-öt fedél nélküli ember lehet kint most az utcán Veszprémben, a többiek védett helyen vannak

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Teljesen fel vagyunk készülve! Mi november elsejétől krízisidőszak szerint működtetjük az intézményt – nyilatkozta a Naplónak Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője. – Ilyenkor pluszszolgáltatás nálunk az, hogy 0-24 órás időszakban működik a krízisautó szolgálatunk, ami azt jelenti, hogy az utcai szolgálatos kollégáink minden munkanap reggel 8-tól este 10-ig látnak el szolgálatot, míg este 10-től reggel 8-ig, illetve hétvégén és munkaszüneti napokon ügyeletben vannak. Ha jelzést kapnak, akkor szükség esetén azonnal a helyszínre sietnek.

Természetesen ebben az esetben mindig tájékozódnak, hogy milyen jellegű segítségre van szükség.

- Ha egészségügyi problémákkal küzdő emberrel találkoznak, és nem a mentőt hívják, hanem az utcai szolgálatosokat, akkor, ha szükséges, segítenek kórházba jutni, de az elsődleges feladat az, hogy a Befogadás Házába szállítsák a rászorulókat – vázolta a protokollt Vágner Milán.

Négy-öt fedél nélküli ember lehet kint most az utcán Veszprémben, a többiek védett helyen vannak Fotó: Pesthy Márton/Napló

A -10, -15 Celsius-fok meggyőzi a kint élőket abban, hogy igénybe vegyék a szolgáltatást, nem igazán szoktak ellenkezni, tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki megjegyezte: 4-5 ember van kint most az utcán Veszprémben, a többiek védett helyen vannak.

Vágner Milán 2008 óta végzi szolgálatát, és szerencsére az elmúlt tíz évben nem emlékszik olyan esetre, hogy valaki megfagyott volna az utcán.

- Komoly fagyási sérülések viszont voltak – mondta. – Amikor már igazán nem is gondoltuk volna, hogy előfordulhat – márciust írt a naptár –, az egyik lakónknak lefagyott a lábujja és sajnos amputálni kellett a sérült testrészt.

A szakember ismét hangsúlyozta, hogy ami plusz a máltainál ebben az időszakban is az az, hogy a nappali melegedőt és az éjjeli menedékhelyet 24 órában működtetik a bentlakásos intézményeik mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában