július végéig tartanak a munkálatok

2021.02.18. 20:00

Felújítások Tihanyban: megőrzik a hagyományokat

Nagyszabású felújítások kezdődtek Tihanyban, melyekről az illetékesek tájékoztatták a közvéleményt a polgármesteri hivatalban a közelmúltban. A nyáron is tartó munkálatok középpontjába a korszerűsítés, a hagyományőrzés összhangját állították, az embereket információs táblákon és az önkormányzat honlapján mindenről tájékoztatják.

Kovács Erika

20210212 Tihany, polgármesteri tájékoztató a fejlesztésekről. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tósoki Imre polgármester felidézte, már januárban megkezdődött a Csokonai liget, valamint a Mádl Ferenc tér és az apátság közötti lépcső felújítása, illetve a volt apátsági magtár helyreállítása. Utóbbit a műemlék jelleg visszaállításával turisztikai fogadóépületté alakítják. A munkákat ismert cégek végzik, amelyek már dolgoztak Tihanyban, ahol nagyon fontosnak tartják a hagyományok megőrzését.

A polgármester aláhúzta, a munkálatokat nyáron is végzik, és némileg szűkülnek a parkolóhelyek a konténerek tárolása miatt. Az apátságot gyalog a Borsos Miklós téren át lehet elérni. Nemsokára kezdődik a bölcsődét, az óvodát és a lakásépítési programot érintő közbeszerzési eljárás is, amelyek várhatóan három hónapot vesznek igénybe.

Dobrosi Zsolt, a Stylus Zrt. vezérigazgatója kiemelte, büszkék arra, hogy Tihanyban dolgozhatnak, és reményeik szerint munkájukkal hozzájárulnak a további fejlődéshez. A Csokonai liget, az ottani teraszkertek és az apátsági lépcső felújítását végzik, ezért lezárták a Tűzkert étterem, a Tihanyi kilátó és a Kossuth utca által határolt területet.

Dobrosi Zsolt vezérigazgató (balról), Tósoki Imre polgármester, Lakatos Edina szóvivő, Márkus Miklós építésvezető és Unyi Ferenc ügyvezető Tihanyban, ahol nagyszabású felújítások kezdődtek Fotó: Balogh Ákos/Napló

Unyi Ferenc, az NBU Építőipari Kft. ügyvezetője kifejtette, a maradandó építészeti értékekért 2001-ben létrehozott társaság a Mádl Ferenc téren a volt apátsági magtár helyreállítását végzi, ahol korábban művelődési ház működött. A munkák miatt várhatóak forgalmirend-változások, így az alapozás, a födémek, a lépcsőházak és a tetőszerkezet építése alatt.

– Örvendetes számunkra, hogy különleges építészeti értékek megújításával hozzájárulhatunk az egyik legszebb balatoni település fejlődéséhez – fogalmazott, majd előre köszönetet mondott minden érintettnek a türelemért, együttműködésért.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) szóvivője szerint egy település fejlődése elengedhetetlen a közművek fejlesztése nélkül. Tihanyban nagy szükség van az 1965-ben épített Csokonai utcai ivóvízhálózat felújítására, amit a társaság finanszíroz és valósít meg. A régi vezetéken sok meghibásodás történt, ami gyakran okozott üzemeltetési problémát az elmúlt években. Az elavult csővezetékeket kicserélik korszerű műanyagra, így az ellátás javul, biztonságos lesz. A 130 millió forintot meghaladó rekonstrukcióval mintegy 1270 méter ivóvízellátó vezeték újul meg, és korszerűbb lesz 63 házi ivóvízbekötő vezeték is. Ezeknél a munkáknál szintén várhatóak ideiglenes forgalmirend-változások.

Elbontották a Tihanyi Apátsághoz vezető lépcsőt, ahová a Borsos Miklós téren át lehet eljutni Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elhangzott, a vezetékkiváltás a Csokonai utca déli szakaszán kezdődik, a Kossuth utca és a Bittera köz között. A házi ivóvízvezetékek kiváltásához kérik a tulajdonosok együttműködését, amiről levélben előre egyeztetnek velük. A cég folyamatosan biztosítja a jármű- és gyalogosforgalmat, a közterületeken és az ingatlanoknál is, de lehetőleg 7-16 óra között autóval ne álljanak az ingatlanok elé. A munkálatok alatt a víz végig fogyasztható lesz, de előfordulhat ideiglenes vízhiány, nyomáscsökkenés, zavarosabb víz, amit mindenki jelezhet a cég ingyenes infóvonalán. A huzamosabb ideig tartó vízhiányokat előre jelzik.

A várhatóan július végéig tartó munkák részleteiről Márkus Miklós, a társaság építésvezetője beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában