Szükség van lelki támaszra

2021.02.01. 11:00

Fenntartási időszakban működik tovább a Lelki Egészségfejlesztési Központ

A Lelki Egészségfejlesztési Központ (LEK) kétéves pályázati ciklusa lejárt a múlt év végén. Egy évig most a fenntartási időszakban működik tovább.

Tóth B. Zsuzsa

A LEK a város és a kistérség lelki egészségvédelemmel foglalkozó szervezeteivel is kapcsolatot épített ki

Forrás: Archív

Amint azt Magvas Zoltán szakmai vezetőtől megtudtuk, a LEK működésében is nagy problémát okozott a járvány. A veszélyhelyzet óta szünetel a személyes mentális tanácsadás, a csoportos foglalkozások leálltak, online tanácsadás van, és online tréningeket tartanak a szakemberek.

– Meglepő, de azoknak előnyük is van: például egy csoportos foglalkozás során az egyének arcuk vállalása nélkül is beszélhetnek a prob- lémájukról. Ugyanakkor mások kifejezetten élvezik a helyzetet, és örömmel kihasználják, hogy megmutathatják a lakásukat, házi kis kedvenceiket – sorolta Magvas Zoltán.

A LEK 1200 indikátort vállalt, azaz, hogy ennyi embert tud bevonni a programba a két év alatt. Ezzel szemben – minden várakozást felülmúlva – több mint 3800-at értek el, köztük például iskolai osztályokat, csoportokat.

A LEK a város és a kistérség lelki egészségvédelemmel foglalkozó szervezeteivel is kapcsolatot épített ki Fotó: Archív

– Alapvető cél a mentális egészség fontosságára felhívni a figyelmet. Például arra, hogy mennyi baj forrását lehet mentális támogatással orvosolni, mennyi gond gyökere lehet a mentális probléma. A program sikeres volt. Ismert lett a LEK fogalma, beépült a köztudatba. Aki nem érintett, az is tudja ma már, hogy van hova fordulni mentális segítségért.

Ajánlhatja és tudja, hogy ingyenes a szolgáltatás, ez pedig nagyon fontos. A fenntartást erre az egy évre a kormány finanszírozza, a következőkben pedig reményeink szerint pályázati támogatással folytathatjuk, hiszen nagy szükség van rá, ez bebizonyosodott. Örülünk, hogy ma már elfogadottabb a lelki segítségnyújtás, mint korábban, nyit a társadalom a mentális fejlődés felé. Ebben is rejlik a LEK sikere. Nyitottabbak még a férfiak is, ugyan a csoportos foglalkozásra még kevésbé mennek el, egyéni tanácsadásra inkább – mondta a szakmai vezető.

Hozzátette, hogy munkatársaival az általános iskolákban is tartottak előadásokat, például a Covid-járványról. Tapasztalataik szerint nagy a fiatalok információéhsége, a téma nincs még kibeszélve. Aggódnak a gyerekek a nagymamáért, zavarja őket a bezártság, a fertőtlenítés, az, hogy nem mehetnek ki játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában