A helybéliek értetlenül állnak a történtek előtt

2021.02.08. 20:25

Letarolták az erdőt Gyulafirátótnál – Katonai tábor létesülhet?

Múlt szombaton a ködbe burkolózva hatalmas területen irtották ki az erdőt Gyulafirátót határában, a település keleti részén található lakóházaktól alig száz-százötven méterre, a katonai lőtéren és egy magánterületen, tudtuk meg olvasóinktól.

Balogh Ákos

20210208 Gyulafirátót, letarolták az erdőt a település határában. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

 

Frissítés 02.09.

Dr. Dancs Judit,Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője, érdeklődésünkre elmondta: A rendelkezésünkre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kifogásolt beruházás a MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlótere vízellátásának és szennyvízelvezetésének bővítése céljából kezdődött. A helyszínen járt kollégámat a Verga Zrt. munkatársai arról tájékoztatták, hogy a munkavégzéssel érintett terület a Magyar Állam tulajdonában álló erdőterület, amely a Verga Zrt. kezelésében van. Elmondták továbbá, hogy a tervezett katonai és nyomvonalas létesítmény helyének előkészítéséhez szükséges engedélyekkel rendelkeznek, de további információkat nem adhatnak át.

A jegyző hozzátette: Miután sem az építési tevékenység, sem pedig az annak előkészítéséhez szükséges előzetes engedélyezési eljárás nem tartozik jegyzői hatáskörbe, ezért az elmondottak, valamint a kivitelezés esetleges szabálytalanságainak hatósági ellenőrzésére nincs jogszerű lehetőségem.

Dr. Dancs Judit azt is elmondta, hogy: amennyiben a beruházás az Országos Erdőállomány Adattárban levő erdőt érint, akkor az erdő igénybevételi engedélyének kiadására a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály rendelkezik hatáskörrel. Abban az esetben, ha a kivitelezés előkészítése során a Verga Zrt. esetleg magántulajdonban levő erdőben is végzett fakivágást, akkor elsősorban ezen ingatlanok tulajdonosai kérhetik ügyféli jogállásuk elismerését a nevezett hatóságtól és az iratbetekintés engedélyezését is.

 

A helybéliek értetlenül állnak a történtek előtt, ugyanis ez az erdősáv, amely körülbelül 20 éve lett odatelepítve gyakorlatilag szél, por és zajfogóként funkcionált a katonai lő és gyakorlótér szomszédságában megépült lakóházak és a település lakóinak, akik így is nehezen békélnek meg a hadgyakorlatok okozta hatalmas porfelhőkkel és zajhatással.

A helyszínen több lakóval is találkoztunk, a kidöntött fákat nézegették, és bár nevüket nem vállalták, elmondták, a leginkább az fáj nekik, hogy ismét a lakosságot kihagyva hoztak döntéseket a fejük felett. Nem tájékoztatták, vagy kérdezték meg őket az erdő kiirtásáról és annak esetleges okáról sem. Ha véletlenül a munkások nem vágják ki egy körülbelül százszor tizenöt méteres sávban egy magánterületen is a fákat gyakorlatilag szinte észre sem vették volna, hogy nem csak ott, hanem jóval beljebb is korábban már eltűnt az erdő.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A helyszínen tartózkodó egyik hölgy hozzátette azt is, próbálnak megbékélni a katonai gyakorlatokkal, tudják, hogy ott a lőtér, sokszor a szomszédjait is azzal nyugtatja, hogy a gyerekek olykor még élvezik is a katonai repülőgépek, vagy harcjárművek látványát és zaját. Ilyenkor azonban, mikor a honvédség semmibe veszi őket, és úgy tekint rájuk, mintha ott sem lennének, ráadásul a közvetlen környezetükbe ilyen mértékű természetpusztítást végeznek nehéz pozitívan látnia a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolatot.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az erdőirtás oka információink szerint egyébként az, hogy a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ területén egy új katonai tábor létesül, ehhez kapcsolódóan pedig egy új vasúti nyomvonalat is létesítenek a hajmáskéri vasútállomástól, mely lehetővé teszi a lőtérre érkező magyar és más nemzetek katonai szállítmányainak a lerakodását a lőtér területén belül, a civil szemektől kellően távol. Egyesektől a helyszínen úgy értesültünk, katonák elszállásolására alkalmas több emeletes épületeket is felhúznának a letarolt erdő helyén, egy komplett katonai bázist terveznek ide, néhány száz méterre Gyulafirátóttól.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ezt az információt erősíti az is, hogy 2017-ben Vokla János ezredes az MH Bakony Harckiképző Központ akkori parancsnoka, a katonai sajtónak adott interjújában a leendő lőtérfejlesztésekről elmondta, különböző szálláshelyek kialakítása van tervben, valamint fontos infrastrukturális fejlesztésként említette a jelenlegi hajmáskéri rakodórámpák összekapcsolását a „nullaponti„ lőtérrel, mintegy 2,5 kilométer hosszú vasúti leágazás megépítésével. Azt viszont, hogy ezeket pontosan hova tervezik, nem osztotta meg a nyilvánossággal.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint azt írták, a katonák elhelyezési körülményeinek javítása: A terveknek megfelelően nagyobb százalékban sátorhelyek és sátrak beszerzésével valósul meg, viszont kisebb részben konténerekben vagy könnyűszerkezetes épületekben kapnak elhelyezést az ide érkező erők. Ezek kiegészülnek étkezde- és hivatali helyiségek, irodák, valamint egészségügyi ellátópont megvalósításával a hajmáskéri bázison.

Az erdőirtásról és az esetlegesen épülő katonai létesítményekről megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, a Verga Zrt.-t és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatát is, amint válaszolnak, frissítjük írásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában