Eredményes esztendő

2021.02.03. 11:00

Nagygyimóton azon dolgoztak, hogy átvészelhessék a nehéz időket

A településünk szempontjából nyugodt, kiszámítható, biztonságos és gyarapodó esztendőt tudhatunk magunk mögött – fogalmazott a 2020-as évet összegezve Szaller Zsolt, Nagygyimót polgármestere.

Polgár Bettina

Szaller Zsolt kiemelte, a közterületeiken harminc őshonos fát ültettek el

Fotó: Archív

Hozzátette, mindezek nagy szavak egy kistelepülés életében, főleg egy olyan évben, amelyben meg kellett tapasztalni a világon végigsöprő pandémiát. A polgármester ­rámutatott: kidolgozták a közintézmények védekezési protokollját, fokozott figyelemmel kísérték a veszélyeztetetteket, a hatósági karanténban lévőknek felajánlották a segítségüket.

Szaller Zsolt kiemelte, a tavalyi év nagy részét a siker, a gyarapodás és a fejlődés jellemezte. – A 2019-ben meghirdetett Magyar falu program keretében hat célterületen lettünk nyertesek közel 40 millió forint értékben. A kormány gondolatmenetét követve a nyertes pályázataink megvalósítását a járvány első hullámában elindítottuk. A kivitelezés során számos helyi és környékbéli kisvállalkozásnak és beszállítónak biztosítottunk kiszámítható munkát – hangsúlyozta a település vezetője.

Megtudtuk tőle, a Kossuth utcában akadálymentes járda készült 900 méter hosszúságban és másfél méter szélességben, valamint megszépült a Szent Móricz Ház, továbbá a fiatalok nagy örömére elkészült a sportpark is. Az óvoda udvara gyepszőnyeggel és játszóeszközökkel gazdagodott, míg az óvodaépület a nyílászárócserének és homlokzatszigetelésnek köszönhetően teljesen új köntösben tündököl. Emellett elkészült a polgármesteri hivatal épületének külső és belső felújítása is.

– Településünkön gyakorlatilag nincs eladó használt ingatlan. A falusi csok révén jelenleg három új építkezés van folyamatban és kettőnek az átadása már meg is történt. Örömmel tölt el, hogy évről évre egyre többen keresik Nagygyimótot letelepedési szándékkal – mondta a polgármester. Kifejtette, az Országfásítási programban ugyancsak sikeresen pályáztak, közterületeiken harminc nagy méretű, őshonos fát ültettek el.

Szaller Zsolt kiemelte, a közterületeiken harminc őshonos fát ültettek el
Fotó: Archív

A település vezetője kitért a 2020-as pályázatokra is, melyeket hét célterületre nyújtottak be. Két nyertes pályázatnak köszönhetően elvégzik a művelődési ház külső és belső felújítását, a temetőt új kerítéssel, urnafallal és kegyeleti térrel látják el. Emellett az alapítványuk gépjárműbeszerzésre, a helyi civil szervezetük pedig szálláshely-fejlesztésre adott be sikeres pályázatot. – Örömünkre szolgált, hogy a járvány idején is töretlenül működött, sőt gyarapodott a termelői piacunk. Többen vásároltak helyi termékeket, ezzel óvták az egészségüket és támogatták a kistermelőket – fűzte hozzá Nagygyimót polgármestere.

– A 2021-es esztendőben folytatjuk az elnyert pályázatok megvalósítását, az új pályázatok előkészítését. Lehet, hogy mások számára nem látszott, mennyit dolgoztunk és milyen áldozatokat hoztunk, de büszke vagyok arra, hogy a nehéz időkben senkit sem hagytunk magára. Aki elvesztette a munkáját, annak igyekeztünk munkát biztosítani. Aki a jövedelme egy részét veszítette el, annak támogatásokat adtunk. Az óvodásoknak, valamint az iskolásoknak emelt összegű támogatást biztosítottunk. Az időseknek értékes karácsonyi csomaggal kedveskedtünk.

A téli időszakra gondoskodtunk arról is, hogy senki ne maradjon tüzelő nélkül. Megvédtük a munkahelyeket, az intézményeinkben dolgozók közül nem kellett senkit kényszerszabadságra küldeni, helyette munkát biztosítottunk részükre a leállások idején. Azért dolgoztunk együtt, hogy sikeresen átvészelhessük a nehéz időket, és ez szerintem sikerült is – zárta gondolatait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában