Elindulhat a közeljövőben a tervezés

2021.02.11. 16:00

Új nyomvonalon mehet a 8-as számú főút lehajtója Ajka-Bakonygyepesnél

Újabb állomáshoz érkezett a Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkárral és Vizi Norberttel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. észak-dunántúli régiójának vezetőjével történő egyeztetés a 8-as számú főút Herend és Devecser közötti, közel 30 kilométeres szakaszának négysávosítása tárgyában. Elindulhat a közeljövőben a tervezés és a konkrét engedélyezési eljárás is, mondta el Fenyvesi Zoltán Ajka térségének választott országgyűlési képviselője.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Tóth Péter helyettes államtitkár, Vizi Norbert NIF projekt-vezető, Fenyvesi Zoltán

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A képviselő tájékoztatta lapunkat, hogy a korábban elkészült tanulmányterveket sok esetben módosítani szükséges a jövőben, hiszen több település és településrész lakóit is hátrányosan érintette volna a régi lehajtók nyomvonala. A múltban nem terveztek lehajtót Kislődnél és Ajkarendeknél, továbbá az egyik lehajtó átszelte volna Ajka-Bakonygyepest. – A mai napon ígéretet kaptam, hogy a problémákat orvosolják, és a településen élő lakók érdekeit figyelembe véve áttervezik a lehajtók nyomvonalát – mondta.

A képviselő hozzátette, hogy a minisztérium jelenlegi tervei szerint májusban kezdődhet el a tervezés közbeszereztetése, és novemberre a tényleges tervező kiválasztását követően a tervezési munka is elindulhat. A következő évben, azaz 2022-ben a környezetvédelmi engedélyeztetés következik, hiszen több helyen Natura 2000-es területet is érint a főút nyomvonala. – A tervek szerint 2023 második felére engedélyes tervvel fogunk rendelkezni, és előre láthatóan 2024-ben elkezdődhetnek a 8-as számú főútvonal négysávosításának kivitelezési munkálatai is – mondta Fenyvesi.

Tóth Péter helyettes államtitkár, Vizi Norbert NIF-projektvezető és Fenyvesi Zoltán Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Az Ajka-Bakonygyepesnél lévő csomópontra vonatkozó kérdésünkre a képviselő hozzátette, hogy az érintett csomópontot is át kell tervezni, olyan módon, hogy a településrészt ne átszelje, hanem elkerülje majd az új lehajtó nyomvonala. Az ajkaiakat talán leginkább érintő kérdés azonban, hogy a várost miként kerülje el az ipari parkon keresztül a főútról lehajtó teherforgalom. A város vezetésének ezzel kapcsolatos elképzeléseit még finomítani szükséges, és annak végeredményéről a minisztériumot, valamint a NIF Zrt. vezetőit is tájékoztatni szükséges – mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában