2021

2021.03.02. 19:05

Hazai és nemzetközi katonai gyakorlatok várhatóak a Veszprém megyei lő- és gyakorlótereken

A 2021-es évben is hazai és nemzetközi katonai gyakorlatoknak, kiképzési rendezvényeknek adnak otthont az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) kezelésében lévő Veszprém megyei lő- és gyakorlóterek.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A részletekről az éves kiképzési tájékoztatón Pálmai Árpád alezredes, az alakulat központparancsnok-helyettese számolt be kedden a várpalotai Kossuth-laktanyában.

– A Magyar Honvédség alapvető feladata a haza védelme, ennek biztosításához pedig katonai gyakorlatokra, éleslövészetekre van szükség. A NATO-tagságunk is jelentős feladatokat ró a teljes személyi állományra. A központi gyakorló- és lőtér az a hely, ahol az együttműködést, akár nemzetek között is be lehet gyakorolni – hangsúlyozta köszöntőjében Pálmai Árpád alezredes.

Az MH BHK központparancsnok-helyettese ismertette az idei évre tervezett gyakorlatokat, éleslövészeteket, amelyek közül a legjelentősebb a Defender Europe 2021 többnemzeti kiképzési rendezvény. Májusban és júniusban többek között az Amerikai Egyesült Államok haderejével gyakorlatoznak majd együtt a magyar katonák, a harcjárművek mellett helikopterekkel és vadászgépekkel is részt vesznek majd a kiképzésen.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Emellett szinte minden hónapra jutnak gyakorlatok, éleslövészetek, ám ezek jelentős része még az előkészítés fázisában van, így ezek részleteiről (Tés felé vezető műút lezárása, éjszakai lövészet) az érintett önkormányzatoknak küldött havi tájékoztatóból értesülhetnek majd az érdeklődők, de az anyag az MH Bakony Harckiképző Központ facebook-oldalán is mindig elérhető.

A központparancsnok-helyettes kiemelte, kéri a lakosságot, hogy a havi tájékoztatókban is jelzett korlátozásokat vegyék komolyan, főként az éleslövészetek idején. A katonai szervezet minden erejével azon van, hogy a környező települések lakosságát a lehető legkisebb mértékben zavarja.

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Gyulafirátót mellett, a lőtér területén épülő új bázisról Pálmai alezredes elmondta, a katonai gyakorlatokra, kiképzési rendezvényekre érkező magyar és nemzetközi csapatok ideiglenes elhelyezésére, illetve a feladatok kiszolgálásának biztosítására szolgál majd. A nyár folyamán földmunkák és tereprendezés következik, s ősszel indul a bázis építése, ami a tervek szerint 2022 végére készül el. A tervezett elkerülő szakasz, illetve a vasúti nyomvonal megépülését követően a környező településeket teljesen elkerüli majd a katonai járműforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában