Elkérhetik tőlünk a védettségi igazolványt rendezvényeken, szállodákban

A legújabb kormányrendelet szerint hamarosan több kikapcsolódási lehetőség is megnyílik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. A rendezvényeken és a szabadidős központokban hivatalosan is ellen­őrizhetik annak meglétét, ez az adatvédelmi biztos szerint nem aggályos adatvédelmi szempontból.

Baráth Eszter/FMH

A kártyán szereplő adatokat sehol sem rögzítik Fotó: Nagy Norbert/FMH

A kormány döntése értelmében a négymilliomodik vakcina beadását követően a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadabban élhetik majd a mindennapjaikat Magyarországon. A tájékoztatás szerint az átoltottság meghatározott számának elérésétől kezdve a védettségi igazolvánnyal rendelkezők este 11 óráig használhatják a vendéglátóhelyek belső tereit, ahová a szülők, vagy a szintén védett családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

Előttük ismét megnyílnak a szállodák is, amit szintén az egész család élvezhet. 2020 novemberében a legtöbb szabadidős létesítménynek be kellett zárnia, azonban hamarosan ezeket is újra kihasználhatják a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Ezek között szerepelnek mások mellett az állatkertek, a vadasparkok, a strandok, a mozik és a színházak is. Az edzőtermeket, az uszodákat és a jégpályákat a 18 évnél fiatalabb versenyszerűen sportolók mellett szintén használhatják a védettek.

Nem alkotmányellenes a védettségi igazolvány ellenőrzése – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Illusztráció: Nagy Norbert/FMH

A védettség valósságának ellenőrzése a helyiségek és intézmények üzemeltetőinek, a szolgáltatást nyújtóknak lesz a feladata. A kormányrendelet értelmében abban az esetben, ha ennek a kötelezettségnek nem tesznek eleget, a bíróság 100 ezer forinttól akár 1 millió forintig terjedő büntetést szabhat ki, de akár egy év időtartamra történő bezárás is lehet a mulasztás következménye.

A védettségi igazolvány ellenőrzése nem alkotmányellenes

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének nyilatkozata szerint a védettségi igazolvány ellenőrzése nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul. A kártya bemutatásával kapcsolatban alkotmányos adatvédelmi szempontból nem merülnek fel aggályok, ugyanis az azon szereplő adatok nem kerülnek rögzítésre – mondta el Péterfalvi Attila. Természetesen, ha valaki bankkártyával fizet egy belépőjegyért, szolgáltatásért, akkor megjelennek adatai, de azokat nem kapcsolják össze a védettségi igazolványon feltüntetett adatokkal.

A kártyán szereplő adatokat sehol sem rögzítik
Fotó: Nagy Norbert/FMH

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság korábban már állást foglalt arról a kérdésről is, a munkavállaló koronavírus elleni védettségét mennyiben ismerheti meg a munkáltató. A Munka Törvénykönyvére hivatkozva kimondták, hogy „a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit.”

A kormány tájékoztatása szerint a fokozatos nyitással kapcsolatos országos online konzultáción a kitöltők 65 százaléka támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak bizonyos korlátozások alól. Álláspontjuk szerint tehát a magyar emberek döntöttek a mára már rendeletben is meghatározott szabályról.

„Minden európai uniós állam által elfogadott, közös igazolvány kell”

A nyári utazásokhoz és ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a megszokott keretei közé, a járvány visszaszorítását célzó biztonsági intézkedések meghozatala mellett megbízható, minden európai uniós tagállam által elfogadott, közös, uniós, digitális oltási igazolványra van szükség – jelentette ki ­Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Brüsszelben, az Európai Parlament ülésén szerdán. A bizottság biztosítani kívánja a megfelelést a nemzetközi szabványokkal, a diszkrimináció minden formáját kizárja, hangsúlyt helyez az adatvédelemre.

Nem magyarországi sajátosság a védettségi igazolvány és az azzal rendelkezők számára elérhető szabadabb élet és a kikapcsolódási lehetőségek. A feol.hu kérdésére a Bécsben élő Bognár Anett megerősítette, náluk is lesz oltási igazolvány. Ausztria májusra tervezi a nyitást, amelynek során az itthoni szabályokhoz hasonlóan bizonyos szabadidős létesítményeket csak a védettségi igazolvány felmutatásával vehetnek igénybe. Az úgynevezett „Grüner Pass”-on feltüntetik majd a negatív teszt eredményét, vagy a tulajdonosa védettségét pontosítva azzal, hogy az illető már átesett a fertőzésen vagy megkapta a védőoltást.

A Svédországban élő Téczely János elmondta, náluk június elsején kezdik kiadni a vakcinaigazolványokat, amelyek az Európai Unióban terv szerint június 26-tól lesznek érvényesek. Aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, az nem mehet szabadon moziba, koncertre és más szabadidős rendezvényekre. Téczely János elmondta, Svédországban is hasonló intézkedések várhatóak, mint Dániában, ahol színházba, moziba és étterembe csak azok mehetnek, akik rendelkeznek az úgynevezett „Coronapass”-szal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában