Nincs hiány a tervekből Gecsén

Az utóbbi években megújultak Gecsén az utak, valamint a játszótér.

Laskovics Márió

Istenes Gyula polgármester

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tervekből sincs hiány: elköltöztetnék a polgármesteri hivatalt, újrahasznosítanák a focipályát, fejlesztenék az orvosi rendelőt és a szőlőhegyi pincesort, kiépítenék a gázvezeték- és a szennyvízcsatorna-rendszert.

Istenes Gyula polgármester a közel négyszáz lelkes község elmúlt évekbeli fejlesztéseit, pályázati sikereit, valamint jövőbeni terveit összegző beszámolóját a Magyar falu program által kínált lehetőségek kiemelésével kezdte. Mint mondta, ez az egyetlen olyan segítség, amely kihúzhatja a csávából a Gecséhez hasonló, alacsony költségvetéssel rendelkező kistelepüléseket, ahol nem számottevőek a saját bevételek, például az iparűzési adó. A program pályázatai ráadásul teljes támogatottságúak, nem igényelnek önrészt.

– Terveink, ötleteink mindig vannak. Ezért szinte minden lehetséges pályázatot benyújtottunk, több-kevesebb sikerrel. A falu két leghosszabb utcáját újraaszfaltoztuk, egyaránt több mint 20 millió forint értékben. Korábban a többi utat szintén felújítottuk, önerőből vagy más pályázatokkal, még a külterületit is. Tavaly két új eszközzel, egy hintaállvánnyal és egy kötélpályás csúszdával bővítettük a játszóteret – idézte fel Istenes Gyula.

A játszótér két új eszközzel – hintaállvánnyal és kötélpályás csúszdával – bővült 2020-ban.
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A polgármester kiemelte, olyan pincesorral büszkélkedhetnek, amely turisztikai vonalon továbbfejleszthető. Fenntartásában az önkormányzat segítségére van társadalmi munkával, pályázatokkal egy tevékeny civil szervezet, a 2016-ban alakult Gecsei Hegybarát Hagyományőrző Egyesület Cser Péter vezetésével, mely olyan pincetulajdonosokból áll, akik szívügyüknek érzik a szőlőhegy rendben tartását.

– A statikailag rossz állapotú önkormányzati épületből a polgármesteri és a falugondnoki hivatalt a saját forrásból vásárolt és felújított magtár mellé költöztetnénk, így akadálymentessé válhatna. Tavaly beadott pályázatunk sajnos nem nyert, ezért idén újra megpróbáljuk, friss árajánlatokkal. Szintén újra pályázunk az orvosi rendelő felújítására és eszközbeszerzésre, mivel megújítanánk a külső hőszigetelést, a tetőzetet napelemekkel, valamint a fűtési rendszert is – nyilatkozta a Naplónak a polgármester.

A járványhelyzet miatt tavaly elmaradtak a rendezvények: a gyereknap és a falunap a szüreti felvonulással. – Ha lehet, megtartjuk ezeket idén, de fontosabb, hogy mindenki egészségügyileg átvészelje ezt az időszakot. Sajnos a focicsapatunk, melynek mérkőzései szintén szabadidős programot jelenthettek a helyieknek, két éve megszűnt. Költöttünk a focipályára, felújítottuk az öltözőt, új vizesblokkot is kapott. Most pedig nagy dilemma, hogy mit kezdjünk vele, hiszen a terület gondozása költséges feladatot ró ránk. Falugondnokunk, Kovács Imre, aki Takácsiból átjárva végezte ezt a munkakört, nyáron nyugdíjba vonul. Nagyon köszönjük közel tízéves munkáját, a rendezvényeinken való részvételét – tette hozzá Istenes Gyula, aki maga látja el a falugondnoki teendőket is az új közalkalmazott érkezéséig.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A jövőbeni tervek közé tartozik a gáz- és a szennyvízcsatorna bevezetése. – 2004-ben elkezdődött a szennyvízcsatorna-hálózat kialakítása Takácsiban, Vaszaron és Gecsén, s noha a kivitelező hibájából szakadt félbe, az önkormányzatnak adóssága is keletkezett belőle, melyet várhatóan idén letudunk, és újra pályázhatunk. A földgázszállító vezetékrendszer a sok egyedül élő idős ember tüzelési nehézségeit könnyítené meg, illetve vállalkozásokat vonzhatna a községbe – zárta a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában