Tavaszi nagytakarítás

2021.04.19. 20:00

Sikeres volt a falutakarítás Tótvázsonyban

A településen több mint egy évtizedes hagyománya van a tavaszi „ Falutakarításnak”.

Molnár Sándor

A korábban már nagyon sikeres közösségi programot az elmúlt két évben – a covid helyzet miatt – rendhagyó módon szervezték meg. Családok vállalták el a település egy-egy szakaszának megtisztítását, és szabadították meg a falut az eldobált szeméttől. A Falutakarítás 2021 áprilisában is sikeres volt, sőt új területek is képbe kerültek, és megtisztultak.

A rendkívüli helyzethez igazodva már második éve rendezik meg elszeparáltan, kis családi egységekben a falutakarítást Tótvázsonyban, pedig a járvány előtt komoly közösségi programnak számított a tavaszi akció, amely a végén kemencés sütéssel zárult. A szervező Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület felhívására 15 család jelentkezett, és tisztította meg az általuk elvállalt területet. A falutakarításba a Janka Tanya munkatársai is bekapcsolódtak. Az önkormányzat biztosított zsákokat és kesztyűket a résztvevőknek, akik üdítőt és csokoládét is kaptak a munkájukért cserébe.

Az idei év újdonsága az volt, hogy a családok is javasolhattak megtisztítandó területeket, és így olyan helyekre is eljutottak, ahová a korábbi években nem. Ilyen volt például a Barnag és Tótvázsony közötti erdős terület, ahonnan több zsáknyi szemetet összeszedtek. A település több külterületi része, valamint Kövesgyűrpuszta is megtisztult az eldobált szeméttől.

– Azt gondolom, hogy a tavaszi falu szépítés nagyon jól sikerült. Tavaly még nagyon megilletődtünk az új helyzet miatt, és nem igazán mertünk belevágni új dolgokba, de biztos vagyok benne, hogy idén szervezünk még falu szépítő napokat, és a település környéki illegálisan lerakott szeméttel is foglalkozunk még. Ha pedig már nem lesznek korlátozások, akkor virágosítási akciót szervezünk és olyan területek rendbetételébe is belevágunk, amihez közösségi összefogásra van szükség – fogalmazott Szendrei Szilárd a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke. A falutakarítási akció során összegyűjtött szemét elszállítását az önkormányzat vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában