Két sikeres pályázat

2021.05.06. 20:00

Traktorral Pápadereskén is könnyebb a munkavégzés

A Magyar falu program tavalyi sikeres pályázatainak köszönhetően új traktorral, adapterekkel, illetve egy leendő emlékházzal gyarapodott a község.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar falu program (MFP) 2020. évi nyertes pályázatait jelentették be, illetve ünnepélyesen átadtak egy traktort csütörtökön az önkormányzati hivatalépület előtt. Németh Tibor polgármester köszöntőjében felidézte, a tavaly benyújtott három pályázatból kettő volt sikeres, mindkettő teljes támogatottságú. A belterületi utak karbantartására kiírt eszközbeszerzési pályázaton elnyert 14,4 millió forint támogatásból MTZ 820.4 munkagépet, homlokrakodót, valamint erre csatlakoztatható hótoló lapot és rézsűs mulcsozót vásárolt az önkormányzat.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszámolt a Magyar falu program vonatkozó pályázatairól Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A közmunkára képes személyek elfogytak a faluban, pedig a 2010 előtti időszakban 13-17 közmunkást foglalkoztattunk. Jelenleg egy közfoglalkoztatottunk van, munkáját próbáljuk megkönnyíteni az eszközzel, külső munkavállalók alkalmazásával – tette hozzá a faluvezető.

Németh Tibor elmondta, az elhagyott ingatlanok közcélú megvásárlására elnyert közel 1,6 millió forintból a Rózsa utca 10. szám alatti, két éve lakatlan, 1914-ben épült parasztházat vásárolták meg, melyből helyi értéktárat, emlékházat alakítanának ki, ahol bemutathatnák a 20. század eleji népi építészeti hagyományokat és a gépesítés előtti munkaeszközöket.

Németh Tibor polgármester az új, MTZ 820.4 munkagéppel Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felelevenítette, hogy a közcélú foglalkoztatás 2010-ben mintegy 250 ezer embert érintett, aztán lecsökkent az arány az elsődleges munkaerőpiacon történt elhelyezkedés következtében. Így került előtérbe a MFP-ban az élő munkaerő kiváltása erőgépekkel.

– Országosan 3 milliárd forint áll rendelkezésre a kommunális eszközök pályázati ablakában, 5-600 településre jutott ilyen gép adapterekkel együtt. Pápa és környéke 2019-ben 11-et, 2020-ban pedig 10-et nyert el. A 2800 ötezer fő alatti település 95 százaléka nyert legalább egy MFP-pályázatot 2020-ban. Az elhagyott ingatlanok pályázati ablakát a polgármesterek javasolták, hiszen sok esetben elcsúfítják a faluképet a régi, elhagyatott ingatlanok. Felhasználásukról a község dönt. Való igaz, sok fiatal ma már csak képről ismeri azon eszközöket, amivel felmenőink faluhelyen dolgoztak, de egy múzeumban kézbe foghatóan találkozhatnak kaszával, cséphadaróval, szitával, csizmahúzóval. Érdemes az utolsó pillanatban összegyűjteni a múltunkat még akkor is, ha nem vonz tömegeket, azonban a helyiek, elszármazottak örömére válhat – jegyezte meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában