Környezetbarát épület

2021.06.02. 11:30

Augusztusra végeznek az Aprófalvi Bölcsőde felújításával

Komplex energetikai korszerűsítés zajlik a veszprémi Aprófalvi Bölcsőde épületében. A beruházás 223 millió forintból, európai uniós finanszírozásból valósul meg.

Juhász-Léhi István

Sótonyi Mónika, Halmay Gábor, Brányi Mária és Kuti Attila a bölcsődénél

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Brányi Mária alpolgármester a fejlesztésről kedden a helyszínen elmondta: a felújítás után egy sokkal fenntarthatóbban üzemeltethető épület­- együttest kapnak. A munkák kapcsán megújul az épület külső oldala, kicserélik a külső nyílászárókat, szigetelik hő és víz ellen a tetőt, korszerűsítik a fűtést, naperőművet létesítenek, valamint átalakítják a konyhát elektromos üzeműre. A szakemberek szerint a megújuló energiaforrás (napelem) telepítésével az elektromos- áram-fogyasztás 0 kilowatt­órára csökken majd.

Kicserélik a bölcsőde külső nyílászáróit, hő és víz ellen is szigetelik a tetőt, és korszerűsítik a fűtést
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Az energetikai beavatkozások a jövőnek is szólnak, hiszen sokkal környezettudatosabb épületüzemeltetést tesznek lehetővé, és a fosszilis energia, a földgáz használatát teljesen nélkülözik – fogalmazott az alpolgármester.

Kiderült az is, hogy az épület nem üres, a bölcsi üzemel, ezért nincs könnyű helyzetben a kivitelező Kuti és Fia Kft., melynek munkatársai – az intézmény vezetésével együtt – nagyon figyelnek a gyerekek biztonságára, pihenésére. Mindezzel együtt is arra törekednek, hogy határidőre befejezzék a munkálatokat.

Sótonyi Mónika, Halmay Gábor, Brányi Mária és Kuti Attila a bölcsődénél
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Ezért is jó, ha helyi vállalkozóval tudunk együttműködni, mert sokkal érzékenyebbek az ilyen jellegű kérések kapcsán, és mindig nyitottak az együttműködésre – tette hozzá Brányi Mária, aki elmondta azt is, hogy az önkormányzat üzenete ennél a beavatkozásnál is tetten érhető, mely szerint a veszprémi családokat, gyerekeket szeretnék segíteni, ezért a hasonló projektek vannak fókuszban.

Kérdésre válaszolva elhangzott, a munkálatok negyedénél jár a kivitelező, így jó esély van arra, hogy határidőre, azaz augusztusra végeznek az Aprófalvi Bölcsődében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában