Kérdések és válaszok

2021.06.29. 11:30

Fórumot tartottak a Gyulafirátót közelében épülő katonai központról

Lakossági fórumon tájékoztatta a helyi lakosokat a honvédségi lő- és gyakorlótéren épülő katonai központtal kapcsolatban Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség nemrégiben kinevezett parancsnoka és Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka hétfőn este a művelődési ház udvarán.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Akos

Az eseményen jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester, valamint Katanics Sándor, a településrész önkormányzati képviselője is.

Az összejövetelre azért volt szükség, mert a Bakony Harckiképző Központ területén, alig néhány száz méterre a település határától egy új katonai központot létesítenek.

Ovádi Péter, Porga Gyula és Benkő Tibor a lakossági fórumon
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Magyar Honvédség és a NATO közös beruházásaként épülő új katonai központ közel háromezer katona befogadására és ellátására lesz alkalmas. Egyúttal ehhez kapcsolódóan új vasúti vágányt és rakodóterületet alakítanak ki szintén a lakott terület közelében, erről pedig – mint arról korábban a Napló is beszámolt – a helyiek akkor értesültek, amikor a beruházáshoz kapcsolódó fakivágások során egy magánerdő egy részét is letarolták.

Sok helyi lakos eljött a hétfő esti lakossági fórumra
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A lakossági fórumot a járványhelyzet csillapodását követően tarthatták csak meg. Az eseményen minden résztvevőnek lehetősége nyílt megismerni az építkezés nyilvános részleteit, valamint bárki elmondhatta az aggályait, kifogásait, ezekre az illetékes honvédségi szakemberek és a település polgármestere reagált is. A lakosság kifogásolta az épülő bázis közelségét, annak biztonságosságát a lakosokra nézve, továbbá a hazai és nemzetközi hadgyakorlatok magas zajhatását, illetve katonai járműforgalmát. A jelen lévő katonai vezetők ígéretet tettek arra, hogy mindent megtesznek azért, hogy ezeket a sérelmeket mérsékeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában