A lokálpatriotizmus máig ható példaképe a Cholnoky család

Intézmények indítottak nagyszabású projektet a Cholnoky család történetének feldolgozására, ez az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében valósul meg.

Juhász-Léhi István

20210723 Veszprém Laczkó Dezső múzeum. A Cholnoky család története - könyvbemutatók Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A Cholnokyak Veszprém történetek aktív formálói, alakítói voltak, közülük a legismertebbek Cholnoky Jenő földrajztudós, Csolnoky Ferenc orvos, Cholnoky László és Cholnoky Viktor írók: általuk igyekeznek a család mindennapjairól képet adni a projekt mozgatói. A páratlan kutatás indulása kapcsán Porga Gyula köszöntötte a szépszámú érdeklődőt a Laczkó Dezső Múzeumban.

– Az európai kultúrában van olyan attrakció, amit idehozunk megmutatni. De számunkra ugyanilyen fontos, hogy azt a csodálatos hagyományt és kultúrát, amit mi képviselünk, közvetítsük is a világ felé – fogalmazott a városvezető. – Ez a projekt ezt a célt szolgálja: azokról az elődökről, akik formáltak bennünket, meg kell emlékeznünk, ez a ma élőknek fontos feladata. Más város lenne Veszprém, ha a Cholnokyak nem ide születnek. Mindezt megmutatjuk a világnak.

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet: ők még abból a nemzedékből származnak, akik úgy tanulták a történelmet, hogy „a történelmi szükségszerűségeken van a hangsúly, nem az emberen”.

– A Cholnoky család az élő példája annak, hogy egyéniségek és családok nélkül nincsen történelem – mondta a kormánybiztos, aki szerint a Cholnoky család minden tagja élő példája „a nemesség kötelez” jelszavának, amelyet gyakran félreértelmeznek, de azt jelenti: akinek több adatott, annak többet kell szolgálnia a közért.

Az úgynevezett Cholnoky- projekt tehát elindult, hiszen megjelent Rybár Olivér tollából a Cholnoky család történetét feldolgozó kötet. Ugyanakkor az Ex Symposion folyóirat a családról különszámot fog megjelentetni, de egy album is kiadásra vár.

A tervek szerint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár kezeli majd a interaktív virtuális családtörténeti gyűjteményt, míg Csapella Olivér képregényben mesél majd a fiataloknak. Két év múlva pedig a Pannon Várszínházon lesz mindezek kapcsán a figyelem, hiszen egy színházi előadással készülnek Egressy Zoltánnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában