A magyar oltási kampány sikertörténet

2021.07.23. 14:00

Interjú: Szijjártó Péter miniszter a térség gazdaságáról, gyermekvédelmi törvényről, olimpiáról

A világjárvány utáni időszakban a gazdasági növekedés, kilábalás gyorsasága függ az elvesztett munkahelyek pótlásától, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel keddi veszprémi látogatásán a térség gazdasági helyzetéről, az oltási kampányról, a gyermekvédelmi törvényről és az olimpiáról is beszélgettünk.

Balla Emőke

Fotó: PESTHY MARTON

 

- Ma három eseményen vett részt Veszprémben, illetve Nemesvámoson, legutóbb decemberben járt itt. Ez azt tükrözi, hogy fejlődik a térség gazdasága?

- A Veszprém megyei emberek joggal lehetnek büszkék magukra, mert 48 beruházás zajlik a megyében. Olyanok, amelyekről a világjárvány ideje alatt, annak dacára döntöttek az itt működő vállalatok. A kormány 18 milliárd forint támogatást adott az összesen 50 milliárd forintnyi beruházáshoz, ami 12 ezer munkahely megvédését jelenti a Veszprém megyeiek számára. Ebben a tekintetben Veszprém az egyik legjobban szereplő megye. A világjárvány utáni időszakban a gazdasági növekedés, kilábalás gyorsasága függ az elvesztett munkahelyek pótlásától. Nemesvámoson elveszett 465 munkahely. Mi erőnek erejével azon dolgoztunk, hogy egy olyan új beruházót hozzunk, amelyik ezt feledtetni tudja. A Knapp 6 milliárd forintos beruházást hozott ide, 1,7 milliárd forintos kormányzati támogatással, amivel 500 új munkahely jön létre. A Nemesvámoson elvesztett munkahelyek pótlása így megtörtént. Országosan is jól állunk ebből a szempontból. A Beurer orvostechnikai eszközöket, a nass magnet pedig a világ legnagyobb autógyárai számára mágneses tekercseket gyárt.

- Veszprém megye gazdasági növekedéséhez nyilván a Balaton turizmusa, idegenforgalma jelentős mértékben hozzájárul. A hazai és külföldi turisták körében is a legkeresettebb úti cél.

- A Balaton egy olyan ékszer, ami a magyar gazdaság fejlődése szempontjából meghatározó, 11 százalékos részesedése van a GPD-ből, a belföldi turizmus szempontjából pedig első helyen áll, így a térség fejlesztése mindig kiemelt volt a kormány számára. A turizmus az egyik olyan szektor, amely leginkább megszenvedte a világjárványt, a közösségi életet korlátozó intézkedések leginkább a turizmus működését, növekedését lehetetlenítették el. Ezért is volt fontos, hogy amíg zárva kellett tartani a vendéglátóhelyeket, finanszírozzuk a fejlesztéseket, felújításokat, bővítéseket, hogy azok a nyitás után, a jelentős mértékben megnövekedett keresletnek is meg tudjanak felelni.

- Az országban folyamatos a növekedés, új beruházások valósultak meg, megerősödtek azok a magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudtak lenni. A legfrissebb hír, hogy a kormány Külpiaci Növekedési Támogatási Programot indít. Mi ennek a lényege?

- Dilettáns módon ezt úgy szokták támadni, hogy a magyar kormány nem itthon támogat, hoz létre munkahelyeket, de ez nem így van. A magyar gazdaság működése szempontjából nagyon fontosak azok a külföldi vállalatok, melyek Magyarországon hajtanak végre beruházásokat. Munkahelyeket hoznak létre, fizetést adnak, ugyanakkor profitjuk egy jelentős részét haza utalják. Mi azon vagyunk, hogy a nemzetközi vállalatok által itt megtermelt profit minél nagyobb részét újra fektessék be Magyarországon, ez persze száz százalékosan nem sikerülhet. A másik szempont, hogy sok magyar vállalat helyszíni jelenlét nélkül már nem tudja tovább növelni az exportját. Ha egy cég nem tud tovább nőni, akkor zsugorodni kezd. Amennyiben nem segítjük ezeket a vállalatokat a külpiaci terjeszkedésben, akkor itt, Magyarországon egy év múlva elkezdenek leépíteni. A külföldi beruházások a magyarországi munkahelyek megtartását célozzák.

- Magyarország gazdasága jól kezelte a vírushelyzetet, a vakcinákhoz való gyors hozzáférés vitathatatlanul az ön érdeme. A járvány lecsengése után Magyarország nagyon gyorsan, az elsők között indította újra az országot, a gazdaságot.

- A magyar oltási kampány kivételes sikertörténet, azt nagy támadások közepette hajtottuk végre. Miután magyar szakemberek azt mondták, hogy az orosz és a kínai oltóanyag egyaránt hatásos és biztonságos, úgy döntöttünk, hogy felajánljuk ezeket is a magyar embereknek. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy miért ne vásároltunk volna orosz és kínai oltóanyagot, miért ne adtuk volna meg a lehetőséget, hogy a magyarok ezekkel is beoltassák magukat, nehéz lenne megfelelő erkölcsi alapú választ találni. Helyesen döntöttünk. Most körülbelül 68 százalék a beoltottság az országban. Prágában találkoztam négy másik közép-európai miniszterrel, akik nyilvánosan mind a magyar oltási stratégiát dicsérték. A jelenség, hogy a szlovák miniszter kiáll és követendő példaként a magyar oltási programot említi, tíz éve biztosan elképzelhetetlen lett volna. Természetesen Magyarország akkor lenne teljesen védett, ha a megmaradó 32 százalék is beoltatná magát. Most egyelőre azt tudjuk mondani, Európában mi megyünk szembe a negyedik hullámmal a legvédettebb, legbiztosabb pozícióból. Oltóanyag van elég. Ha valaki regisztrál, másnap be tudják oltani.

Mi itt, Magyarországon bebizonyítottuk, hogy egy nemzeti, patrióta, kereszténydemokrata, konzervatív politikával is példátlan sikereket lehet elérni, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

- Mondana számot is, mennyi van?

- Sok milliós nagyságrendben áll rendelkezésre oltóanyag, keleti és nyugati egyaránt. Ezért is van, hogy augusztus 1-jétől Európában elsőként mi ajánljuk fel a harmadik oltás lehetőségét.

- Szó volt arról, hogy a 65 éven felüli Sinopharm-vakcinát kapott embereket most Pfizerrel kell oltani.

- Ezt a szakmai kérdést majd a virológusok eldöntik, ehhez a politikusok nem értenek. Nekünk egy dolgunk van, hogy legyen elegendő vakcina. Ezért ajánlottuk fel azt, hogy a 12 és 16 év közötti fiatalokat iskolakezdés előtt beoltjuk, ezért ajánlottuk fel a harmadik oltás lehetőségét, és ezért kérjük, hogy mindenki, aki még nem oltatta be magát, tegye meg. A baloldal továbbra is oltásellenes propagandát folytat. Minden egyes további halottért, gazdasági kárért személyesen felelősek azok, akik gyengítik az oltásba vetett bizalmat.

- Más téma, Brüsszel eljárást indított a gyermekvédelmi törvény miatt. Higvéghi Balázs EP-képviselő szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, minden eddiginél komolyabb, összehangolt ideológiai támadás zajlik Magyarországgal szemben. Ön ezt hogyan értékeli?

- Amióta kormányon vagyunk – teljesen mindegy, mit csinálunk -, támadnak minket. Ez azért van, mert egy keresztény alapokon álló, nemzeti érdeket előtérbe helyező politikát folytatunk. Mi vagyunk a tanúbizonyság arra, hogy van sikeres élet a liberális mainstreamen kívül is. Mi itt, Magyarországon bebizonyítottuk, hogy egy nemzeti, patrióta, kereszténydemokrata, konzervatív politikával is példátlan sikereket lehet elérni. A liberálisokat ez olyan mértékben felbőszíti, hogy akármit csinálunk, főleg érték alapon, azonnal támadnak minket. Most arról van szó, hogy a magyar gyerekeket ki nevelje, a szülők vagy az NGO, a szülők vagy az LMBT-aktivisták. Erre a válasz egyértelmű. Kikérem magamnak azt a feltételezést, hogy az én hét és tíz éves fiamat egy NGO jobban ismerje, mint én magam, egy NGO mondja meg, a fiam mikor van abban a lelki fejlettségi fázisban, hogy szexuális orientációval kapcsolatos különböző dolgokat meg lehessen vele beszélni. Ezt a szülőkre kell bízni, a szülőknél jobban senki nem ismeri a gyereket. Felháborító, hogy néhány európai parlamenti képviselő azt gondolja, hogy megmondja, az én gyerekemet hogyan kell nevelni.

- Állják a támadásokat?

- Persze, ennél durvább támadásokat is kiálltunk már. A törvénnyel kapcsolatban egy dolgunk van, azt végre kell hajtani. A magyar parlament így döntött és így is tesz.

- Az EU klímavédelmi javaslatcsomagja mindenkire nagy terheket ró, nőhet a rezsi. A klímaváltozás árát ki fizesse meg? Kötelezettségszegési eljárást várhatunk itt is?

- Mi nagyon jól állunk, mert a világon huszonegy olyan ország van, amely úgy tudja növelni a gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Mi voltunk az egyik. Van egy véleménykülönbség, szerintünk nem az emberekkel kell megfizettetni a klímaváltozás elleni küzdelmet, hanem azoknak, akik okozzák a károkat. A versenyképességnek és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell járnia, a gazdaság és a környezetvédelem szempontjai között együttműködésre van szükség.

- A klímavédelem napjainkban különösen aktuális.

- Csak körül kell nézni, látjuk mindnyájan.

- A külügy mit tud tenni az ukrán nyelvtörvény ellen, a kárpátaljai magyarok védelmében?

- Nyilvánvaló, hogy az ukránok nemzetközi jogot sértenek, már meglévő kisebbségi jogokat vettek el, ez elfogadhatatlan. Az Európai Unióban mindenben támogatjuk az ukránokat, a NATO Ukrajna blokkolás az egyetlen nemzetközi érvünk. Ezt nem is fogjuk feladni mindaddig, amíg meg nem születnek azok a döntések, amelyek visszaadják a magyar nemzeti közösségnek azokat a jogokat, melyekkel korábban rendelkeztek. Teljesen mindegy, hogy törvénymódosítással, rendelettel, lényeg, a magyar gyerekek magyar nyelven tanulhassanak. Véget kell vetni annak a szégyenteljes helyzetnek, hogy a kárpátaljai magyarok azt mondják, kisebbségi nyelvhasználati szempontból ők több jogot élveztek a Szovjetunió idején, mint most.

- Pénteken kezdődik az olimpia Tokióban. Sok változás látott napvilágot arról, elhalasztják-e, megrendezik-e az olimpiai játékokat, zárt kapuk mögött, nézők nélkül. Ön biztonságosnak tartja?

- Ez nehéz kérdés. Nem szeretném bírálni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, helyesen döntött-e a halasztással, a helyszín változatlanul hagyásával kapcsolatban, ez legyen az ő dolga. Azt nagyon sajnálom, hogy a világ legnagyobb sportrendezvényé nézők nélkül rendezik. A labdarúgó Európa-bajnokságon láthattuk, mi volt a különbség a müncheni és a budapesti mérkőzések hangulata között, a tele stadion között és aközött, amikor húsz százalékra korlátozták a nézőket. Pláne, ha be se engedik őket. Az esemény olimpiai hangulatát ezzel megölték. Nyilván a japánok is heroikus küzdelmet folytatnak a világjárvánnyal szemben, de nem biztos, hogy ez volt a jó döntés.

- Ön milyen eredményre, hány magyar éremre számít? Figyeli majd az olimpiát?

- A családdal ott ülünk majd a tévé előtt, izgulunk minden magyar versenyzőért. Vannak esélyeseink és olyanok, akiket nem tartunk esélyesnek, de meglepetést szerezhetnek. Nagyon reménykedem abban, hogy a csapataink is jól szerepelnek majd, mert a csapatsportágban kivívott jó eredmény különösen megdobogtatja az emberek szívét, erre van is esély. Az úszók, kajakosok, atléták, birkózók kapcsán számíthatunk néhány éremre. Nagy eredmény, ha két számjegyű érmet nyerünk. Magyarország kis ország, ennek dacára mindig ott vagyunk az első 15-20 helyen. Mi természetesnek vesszük, hogy lakosságszámmal arányosan mi nyertük a legtöbb olimpiai érmet, voltunk a második és a harmadik helyen is az olimpiai éremtáblázaton, pedig ez emberfeletti teljesítmény. Azt remélem, hogy most is ott leszünk az első húszban.

- Mi a kedvenc sportága?

- Én futballrajongó vagyok.

- Az olimpián annak kevésbé van jelentősége.

- Szeretem a kosárlabdát is, szerencsére, a profi kosárlabda már ott van az olimpia műsorán. Az úszóknak, atlétáknak és a vízilabdázóknak, kézilabdázóknak is szurkolok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában