Rangos díjat nyert Pápa látványos zöldfelület-fejlesztési megoldásával

A Településfejlesztési Szövetség Budapesten rendezte a Településfejlesztési Díj átadóünnepségét, ahol Pápa város önkormányzata Felhagyott ipari-mezőgazdasági területből igényes közpark, a Schwenzel-rét megújítása című projektjével az infrastruktúra-fejlesztés kategóriá­ban elnyerte a Településfejlesztési Díjat.

Polgár Bettina

A beruházás során egy korszerű játszóteret is kialakítottak

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az elismerést Áldozó Tamás, Pápa polgármestere vette át.

Az évente egy alkalommal kiosztott díjak célja, hogy elismerjék a valamilyen szempontból kiemelkedő projekteket, és ezzel minél több minőségi fejlesztésre bátorítsák, inspirálják a településeket.A szakmai zsűri a benyújtott projekteket olyan szempontok szerint értékelte, mint a megvalósítás színvonala, az adaptálhatóság, a kifejtett társadalmi hatás mértéke, a fenntarthatóság és a partnerség.

Pápa város hosszú idő óta fennálló problémájára nyújtott igényes és kreatív megoldást a most díjazott fejlesztés – emelte ki a zsűri a méltatásban. A város fejlesztett területe, a Schwenzel-rét elhagyatott zöldfelület volt. A fejlesztés komplex szemléletben adott választ a felmerülő problémákra. Egyben sikerült egy új városi közteret, közösségi teret létrehozni úgy, hogy mellette a zöldfelületi, klímacéloknak is megfelelő terület jött létre.

A beruházás során egy korszerű játszóteret is kialakítottak
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A záportározók szerepe egyre nagyobb lesz a jövőben a klímaváltozás hatására. A hirtelen lezúduló csapadék hosszabb távon is tárolhatóvá és felhasználhatóvá válik, hűti környezetét, ráadásul a projektben a víz megfelelő forgatásáról is gondoskodtak.

– A létrehozott rét költségvetése igen szoros volt, melyből több mint 100 új fát és több mint 600 méternyi sétányt hoztak létre, illetve játszóteret is kialakítottak. A fejlesztés azért is hiánypótló, mert közvetlen gyalogos és kerékpáros közlekedési kapcsolatot teremtett a Vaszari út és a Téglagyári út között, elősegítve a városrészek közötti mindennapi fenntartható városi mobilitást, hiszen így a vasúton túli területeken élők könnyebben közelíthetik meg a belvárost. A projekt tovább folytatható akcióterületi bővítéssel – hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában