Civil kerekasztal-beszélgetés Nagyvázsonyban

A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai országjáró sorozatuk keretében ellátogatnak a megyékbe és beszélgetnek a civil szervezetek vezetőivel.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ezeken a találkozókon a pályázati forrásokkal kapcsolatos tájékoztatás mellett innovatív ötleteket is várnak a vendégek, akik természetesen arra is kíváncsiak, hogy hogyan képzelik el a jövőt a civilek. Veszprém után Nagyvázsonyban, majd Balatonkenesén jártak a Miniszterelnökség munkatársai.

Varga Endre, Kecskés Péter, Furka Ágnes és Kisida Tamás voltak a nagyvázsonyi kerekasztal-beszélgetés vendégei
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett kerekasztal-beszélgetésre meghívták a környékbeli, jól működő, aktív és jelentős múlttal rendelkező civil szervezetek vezetőit és néhány polgármester is képviseltette magát. A vázsonyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben megtartott találkozón részt vettek a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai: Kecskés Péter főosztályvezető, Furka Ágnes osztályvezető, és Kisida Tamás jogi referens is.

Kecskés Péter főosztályvezető elmondta, hogy már 12 megyében jártak és most a 40. fórumot tartják Nagyvázsonyban. A fórumokon sok tapasztalatot gyűjtöttek, és az is kiderült, hogy az egyik legfontosabb kérdés a civil szervezetek részéről, hogy hogyan juthatnak forrásokhoz, de szerencsére ezek széles körben állnak rendelkezésre. Az egyik legismertebb a Nemzeti Együttműködési Alap ( NEA), amelynek az elmúlt 7-8 évben megháromszorozódott a keretösszege. Pluszként rendelkezésre áll a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapja, amelynek tavaly ötmilliárd volt, idén 4,8 milliárd forint a szétosztható keretösszege, és folyamatosan bővül azoknak a szervezeteknek a köre, amelyek részesültek ebből. Idén, újdonságként pedig megjelentek a Városi Civil Alap forrásai is.

 

A kerekasztal-beszélgetés során kiderült az is, hogy a civil szervezetek tevékenysége lelassult a pandémiás időszakban, a kapcsolattartás átkerült az internetre. Az emberek egy része megszokta az otthonlétet, ezért fontos kérdés, hogy hogyan lehet visszatalálni a közösségekhez. Olyan rendezvényeket kell tartani, amelyek megfogják az embereket. Szó esett arról is, hogy hatékonyabbá, eredményesebbé kell tenni az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködését, amelynek gyakran a nem megfelelő kommunikáció áll az útjában. Felmerült az utánpótlás kérdése, hiszen lassan kiöregszik egy nagyon aktív generáció, akiknek a helyére fiatalokat kell bevonni a civil munkába úgy, hogy értékes feladatokat kapjanak. Meg kell találni a helyi „kulcsfigurákat” és hagyni kell őket dolgozni.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Elhangzott még, hogy a sok-sok civil szervezetnek együtt kell gondolkodnia, együtt kell működnie, mert csak így lehetnek igazán hatékonyak. A résztvevők megállapodtak abban, hogy sok közös beszélgetésre van szükség, hogy a problémáikat, tapasztalataikat megoszthassák egymással.

Kiderült az is, hogy szeptemberben lesz majd egy NEA országjárás, amely szeptember 7-én érkezik Veszprémbe, ahol részletes tájékoztatást adnak a pályázati lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában