érdekfeszítő előadások

2021.10.26. 17:30

Százötven évre emlékeztek: jubileumi ünnepség az ügyészségen

Emlékülést tartott a Veszprém Megyei Főügyészség és a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezete az ügyészség fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából a Veszprémi Járási Ügyészségen a közelmúltban, közölte Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője.

Kovács Erika

Fazekas Géza sajtószóvivő, a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztályának vezetője, A 150 éves ügyészség a nyilvánosság előtt címmel tartott előadást

Fotó: Veszprém Megyei Főügyészség

Az ülésen Fazekas Géza sajtószóvivő, a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztályának vezetője, valamint Varga Árpád nyugalmazott Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyész tartott előadást.

Fotó: Veszprém Megyei Főügyészség

A rendezvényen, amit a járványügyi előírások miatt csak korlátozott létszámmal tartottak meg, megjelentek Veszprém megye és a megyeszékhely önkormányzati vezetői, bírósági, ügyvédi kamarai és rendőrségi vezetői, akiket Orbán György főügyész és Kovácsfiné Nagy Judit, a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, veszprémi járási ügyészségi vezetőhelyettes ügyész köszöntött.

Fazekas Géza főosztályvezető ügyész A 150 éves ügyészség a nyilvánosság előtt címmel megtartott előadásában arról beszélt, hogy a dualizmus korától napjainkig miként alakult az ügyészi szervezet és a sajtó kapcsolata. Utalt az 1800-as évek vége és a századforduló élénk közéleti vitáira, amikor a tárgyalótermi történések témát adtak a bulvárlapoknak. Kitért a két világháború közötti helyzetre, majd felidézte az 1945 utáni időszak bűnügyeket is érintő kommunikációját. Beszélt arról is, hogy mekkora változást hozott a bűnügyek sajtómegjelenésében a Kék fény című műsor a televízióban, a rendszerváltás után pedig a rendőrség bűnügyi magazinja. Kiemelte, ma már kilépett az ügyészi szervezet a nyilvánosság elé, és a közösségi médiában is jelen van.

Fazekas Géza sajtószóvivő, a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztályának vezetője A 150 éves ügyészség a nyilvánosság előtt címmel tartott előadást Fotó: Veszprém Megyei Főügyészség

Varga Árpád nyugalmazott főügyész a 20. századi magyar kriminalisztika történetének egyik kétes hírnevet szerzett emberölési ügyét, az '50-es és '60-as évek igazságszolgáltatásának nagy kudarcaként nyilvántartott martfűi sorozatgyilkosság történetét ismertette. Részletezte, hogy a nyomozástól a vádemelésen keresztül a bírósági eljárásig milyen szakmai hibák vezettek az első áldozat megölése után egy ártatlan ember először halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéléséhez. Aztán tizenegy évvel később, további két gyilkosság és egy gyilkossági kísérlet után a lelkiismeretes ügyészi és az ekkor már szakszerű nyomozómunkával a valódi tettes kerülhetett a bíróság elé.

- Az előadásokon megelevenedtek az ügyészi szervezet elmúlt 150 évének jeles alakjai, érdekfeszítő történései, és ezzel a Veszprém megyei ügyészek és a jogászegylet megyei szervezete méltó módon tudta zárni a jubileumi emlékév helyi eseményeit – fogalmazott Gulyás Ildikó főügyészségi sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában