Kétéves a Cholnoky Kerekasztal

Két éve ült össze először a Cholnoky Kerekasztal. Ebből az alkalomból küldött meghívót az ötletgazda, Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő, aki nem csak a születésnapra szeretett volna emlékeztetni.

Őrsi Ágnes

Sótonyi Mónika a Cholnoky Kerekasztal egy korábbi összejövetelén

Forrás: Penovác Károly / Napló

Fotó: Penovác Károly / Napló

Ami azt illeti, az elmúlt két év történései sok jó szándékot megakasztottak. Az eredeti terv az volt – például a Dózsaváros nyomán, ahol évek óta működik hasonló céllal a Dózsavárosi Tanács –, hogy legyen a Cholnoky városrészben is egy csoport a civil szervezetek, az intézmények, a gazdasági szereplők és természetesen az önkormányzat képviselőjéből. Évente leg­alább két-három alkalommal ők tennének javaslatot városrészi ünnepekre, eseményekre, munkálkodnának az itt élők összefogásának erősítésén, szorgalmaznák a helyi értékek felszínre kerülését, megőrzését, a helyi identitás növelését. A létrejött szervezetet Cholnoky Kerekasztalnak nevezték, és munkához láttak. Tavaly, a Cholnoky-emlékévben sikerült is méltó ünnepet szervezni a Cholnoky-iskolánál, de más összefogásra nem volt lehetőség, mert mint tudjuk, az elmúlt időszak főszereplője a koronavírus-járvány volt. A kerekasztal tagjai online tartották a kapcsolatot, személyesen újra találkozni csak egy hónapja tudtak, amikor Navracsics Tibor kormánybiztos volt a vendég az EKF-projekt témájával. Akkor javasolta Sótonyi Mónika a mostani összejövetelt konkrét célokkal.

Vendéget is hívtak, aki tortával érkezett a születésnapra; Ovádi Péter országgyűlési képviselő az első pillanattól támogatta az összefogás ötletét, és jelenléte most is hasznos volt, mert azonnal egy minifórummal indított. Hangsúlyozta, milyen sokat számítanak a Cholnoky Kerekasztalhoz hasonló szervezetek, mert ezek azok, amelyek a legjobban tudják, milyen feladatokhoz van szükség segítségre, milyen fejlesztést támogatnának legjobban a városrészben élők. Össze is jött a lista, és közben abban is sikerült megállapodni, hogy idén először, december 10-én városrészi karácsonyi ünnepséget tartanak a Cholnokyn hagyományteremtő céllal, a helyi csoportok 

műsorával. Egymás megismeréséhez a legjobb alkalmak a közös munkák, közös ünnepek. Azért, hogy ezeket nagyobb számban, kiszámíthatóbb háttérrel lehessen tervezni, Sótonyi Mónika azt javasolta, folytassák a munkát más formában, mert úgy pályázati lehetőségre is számíthatnak. A kerekasztal tagjai egyetértettek, a szükséges formaságok elintézése után a Cholnoky Kerekasztal egyesületként működik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában