Köztéri műalkotás

2021.12.23. 12:00

Szobra lehet a veszprémi kavicsfogú álteknősnek

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, ha a híres jeruzsálemhegyi álteknősnek mint veszprémikumnak köztéri műalkotása lenne a városban.

Juhász-Léhi István

Meleg Tamás, a Veszprémi Civil Központ projektvezetője, Heiter Sándor és Varga Endre a sajtótájékoztatón. Igyekeznek a város civil szervezeteit is az ügy mellé állítani

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egy ennek kapcsán rendezett programon kiderült, hogy a baráti kör úgy gondolja, meg kell ismernie a kavicsfogú álteknőst – amit a jeruzsálemhegyi kőfejtőkben talált meg 1899-ben Laczkó Dezső – a helyieknek és a vendégeknek is, ezért kezdeményezték, hogy a teknősről életnagyságban (90-100 cm hosszúságú) mészkőszobor készüljön, aminek a talapzata egy jellegzetes veszprémi kőzet lesz. 

Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke emlékeztetett, két esztendeje már kezdeményezték a kavics- fogú álteknős megjelenítését köztéri műalkotás formájában. Szót ejtett a nemrég átadott Halagútról is, ahol szintén megjelenik a 230 millió éve élt ősteknős. 2019-ben a veszprémi önkormányzat befogadta a javaslatukat, és határozatot hozott arról, hogy köztéri szobrot állítsanak. Erre a Kiskőrösi ABC melletti zöldterületen kerülhet sor. A szobor – amelyet Lugossy László szobrászművész készít majd – a tervek szerint 1 méter hosszú, 60 centiméter magas lenne, és egy 8 tonnás, kemény mészkőből lesz kifaragva. Az alkotás részben közadakozásból valósulna meg, és érkeztek is felajánlások, azonban a vírushelyzet némileg lassított az ügyön. Azért, hogy ne álljon le a projekt, a baráti kör 1000 forintos bonokat bocsátott ki, amit náluk lehet megvásárolni, igényelni. Heiter Sándor elmondta azt is, igyekeznek a város civil szervezeteit is az ügy mellé állítani. 

Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy a teknős 2019-ben a Veszprémi Értéktárba is bekerült.

Úgy vélte: nagyszerű ötleteket szülhet az, hogy a civilek, az egyesületek és a város is az ügy mellé állt. 

Kérdésre válaszolva kiderült, az alkotás kivitelezése 5 millió forintba kerül, míg az önkormányzat a környék tereprendezését végzi majd. JLI 
 

A Kiskőrösi ABC melletti zöldterületen állítják fel a szobrot

Meleg Tamás, a Veszprémi Civil Központ projektvezetője, Heiter Sándor és Varga Endre a sajtótájékoztatón. Igyekeznek a város civil szervezeteit is az ügy mellé állítani 
Fotó: Pesthy Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában