Ösztöndíj

2021.12.14. 17:30

Támogatják a kiemelkedő tehetségeket

A világ legrangosabb egyetemeire készülő magyar diákokat segítő ösztöndíjprogram részleteiről tájékoztatott gimnazistákat Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár kedden a Lovassy László Gimnáziumban.

Marton Attila

A Stipendium Peregrinum nevű ösztöndíjprogramot két évvel ezelőtt indította el a kormány, a kezdeményezésről első kézből értesülhettek Veszprém megyei diákok kedden a Nemzeti Tehetség Központ országos roadshow-jának helyi állomásán. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár elmondta, a program abban segíti a magyar diákokat, hogy a világ legjelentősebb egyetemein tanulhassanak tovább. Kiemelte, bátorítják a fiatalokat, hogy szerezzenek tudást külföldön, lássanak világot, építsenek ki kapcsolatokat, majd a tanulmányaik befejezése után segítsék a hazai közösséget, akiktől a támogatást kapták. A program háromelemű: az „A” komponens a felvételi jelentkezésben nyújt segítséget. A „B” komponensben azokat támogatják ösztöndíjjal, akik a világ 67 legjobb egyetemeinek egyikére kerülnek be. A program legalább egy éven keresztül garantálja, hogy a hallgató minden költségét megtéríti. A pályázati kiválasztás többlépcsős, a támogatásról végül szakmai bírálóbizottság dönt. Azoknak, akik az első sikeres év után újra pályáznak, a „C” komponensben nyerhetnek el támogatást.

 

Schultz Zoltán, a Lovassy gimnázium igazgatója elmondta, a vendéglátó iskola diákjai mellett a Vetési gimnáziumból és a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumból is érkeztek tanulók az ösztöndíjprogram bemutatójára. Kiemelte, mindhárom iskola tanulói nagy presztízsű hazai vagy külföldi egyetemen tanulnának tovább.

 

Gosztonyi Gergely, a Nemzeti Tehetség Központ munkatársa, a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram szakmai vezetője elmondta, az elmúlt két évben 47 hallgató részesült teljes költségtérítésben, ami évente akár több millió-tízmillió forint támogatást is jelent. A 47 hallgató – akik többek között Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesület Államokban, Svájcban tanulnak tovább – közül két Veszprém megyei támogatott volt. Emellett több száz diákot támogattak a felvételi eljárásban. Kérdésünkre elmondta, a támogatásért cserében elvárások is vannak a diákok felé: a pénzügyi elszámolás mellett teljesíteniük kell meghatározott tanulmányi eredményeket, továbbá az ösztöndíjprogram népszerűsítésében is szerepet kell vállalniuk. A képzés letelte után öt-tíz éven belül a tanulmányaik hosszának megfelelő ideig kell magyar munkáltatónál dolgozniuk, amennyiben ezt nem teljesítik, vissza kell fizetniük a támogatást. A programba 2022. április 15-ig lehet benyújtani a pályázatot azoknak, akik 2022 szeptemberétől szeretnének külföldön továbbtanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában