Könnyebben elérhető a bírósági szolgáltatás

2022.01.05. 20:00

Balatonfüreden nyílt meg az első törvénykezési hely

Megkezdte működését az ország első törvénykezési helye a településen januártól.

Marton Attila

Bóka István, Senyei György, Némethné Szent-Gály Edit és Udvardy György

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Az igazságszolgáltatási intézmény a Veszprémi Járásbíróság szervezeti egységeként működik, egyelőre ideiglenes helyszínen, a Balatonfüredi Római Katolikus Plébánia tulajdonában lévő úgynevezett „piros iskola” épületében fogadja az ügyfeleket. A törvénykezési helyen a járásbírósághoz hasonló szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá az állampolgárok.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, a balatonfüredi az ország első törvénykezési helye. Az elsőfokú ítélkezés fizikailag is közelebb kerül a lakossághoz az intézmény létrejöttével. A bíróságok digitalizációjával, az online ügyintézés széleskörűvé vált az elmúlt években, ugyanakkor a bíróságok fizikai elérhetősége és a papíralapú iratbeadás, iratbetekintés sem szorulhat háttérbe, húzta alá az elnök. Hozzátette, ezt segíti elő a törvénykezési hely, ahol papíralapú beadványok benyújtása és szóbeli beadványok jegyzőkönyvbe foglalása mellett lehetősége van az ügyfeleknek iratbetekintésre. Megjegyezte, tárgyalásokat is tartanak a törvénykezési helyen, polgári peres, valamint szabálysértési ügyekben és magánvádas büntetőügyekben.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke hangsúlyozta, a törvénykezési helyen a Veszprémi Járásbíróság bírái és igazságügyi alkalmazottai teljesítenek szolgálatot. A törvénykezési helyet dr. Szőkéné Kovács Klára igazságügyi alkalmazott vezeti csoportvezetőként. A törvényszék elnöke hozzátette, az ideiglenes helyszínt az utóbbi hónapokban úgy alakították át, hogy megfeleljen a bírósági funkcióknak. A mintegy 400 négyzetméter alapterületű épületben két tárgyalótermet és két ügyfélvárót, teakonyhát és irodákat alakítottak ki. Az épület akadálymentes, az arra rászorulókat lift és vakvezető sáv segíti. Némethné Szent-Gály Edit kitért rá, a magánvádas büntetőügyek közül azok kerülhetnek a törvénykezési helyre, ahol a sértett vagy a terhelt belföldi lakóhelye vagy tényleges tartózkodási helye a Balatonfüredi járásban van. Kiemelte, az ügyek felmenő rendszerben kerülnek a törvénykezési helyre, vagyis csak a 2022 januárjától érkező ügyeket tárgyalják Balatonfüreden. Megjegyezte, hétfőnként ügyfélsegítő napot is tartanak a törvénykezési helyen.

Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke elmondta, az egyház feladatának tekinti minden korszakban, hogy képviselje a közjót, ezért is nyújtottak segítséget a helyszín biztosításával. Az érsek azt kívánta, hogy örömmel végezzék munkájukat a törvénykezési helyen dolgozók, míg az ügyeiket intézők megelégedve távozzanak az intézményből.

Bóka István polgármester (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy a településen több mint hat évtized után ismét igazságszolgáltatási intézmény nyílt. Felidézte, Balatonfüreden 1872-től 1956-ig működött járásbíróság. Hozzátette, a törvénykezési hely megnyitása fontos előrelépés Balatonfüred térségi szerepének erősítésében.

A törvénykezési hely végleges helyszíne a Kossuth Lajos utcában lesz, az új bírósági épület az év második felére készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában