Sikeres gazdálkodás a járvány árnyékában

2022.02.08. 14:00

A pandémia idején sem álltak le a fejlesztések Tapolcán

Tavaly a város számára a túlélés volt ugyan az elsődleges cél, azonban Dobó Zoltán szerint sikerült előrelépni.

Tóth B. Zsuzsa

Tavaly megújult a könyvtár gyermekrészlege. A képen Bosnyák Viktória ifjúsági író, műfordító és Dudás Győző illusztrátor, képregénykészítő egy író-olvasó találkozón

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A város polgármestere évértékelőjében leszögezte, hogy bár sok volt a veszteség, gazdasági szempontból mégsem zárta rosszul a 2021-es évet Tapolca. – A legnagyobb és pótolhatatlan veszteségek elsősorban városunk közéletét érintették. Sajnos sokan távoztak, akik Tapolca életében hosszú időn át meghatározó szerepet töltöttek be. A hétköznapjainkat meghatározta a járvány elleni küzdelem. Önkormányzatunk mindent megtett azért, hogy intézményeinket, cégeinket és a lakosságot segítsük a védekezésben. A pandémia gazdasági következményeit is igyekeztünk enyhíteni, az önkormányzati cégek gazdálkodását átszerveztük, járványkezelési alapot hoztunk létre.

– A hosszú távú, biztonságos működést céloztuk meg, és köszönhetően a meghozott intézkedéseinknek, nem kellett elbocsátanunk egyetlen munkatársunkat sem – mondta Dobó Zoltán polgármester. – Nem volt egyszerű a feladat, hiszen a 467 millió forint be nem folyt adóból keletkezett veszteség következményeire kellett megoldást találni. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki megértette ezt, és együttműködött velünk. Minden nehézség dacára azonban sikerült több területen is előrelépni. 

– A leglátványosabb beruházás a belváros közlekedésfejlesztése volt, de nagy jelentőségű Diszel városrészben a Csobánc Művelődési Ház teljes körű felújítása is. A tóparton több kisebb fejlesztés készült el, és megújult a könyvtár gyermekrészlege, fejleszteni tudtuk a sportszállót. A Dobó-lakótelepen kondipark létesült, játszótér újult meg, újabb parkolókat alakítottunk ki, fejlesztettük a csapadékvíz-elvezetést. Meg- újult a Kazinczy tagintézmény tornatermének teteje, új vívótermet avattunk a gimnáziumban. Felújítottuk a sporttelep központi épületét, a centerpályát, átadásra vár a műfüves nagypálya és a nap- elemrendszer – emelte ki Dobó Zoltán. 

– Fejlesztéseket hajtottunk végre a Tapolcai Egészségfejlesztési Iroda és a Lelki Egészségfejlesztési Központ tekintetében, új, közös központba költözhettek szakembereink. Pályázati támogatással sok kulturális rendezvény valósult meg. Helyi szerzők kiadványai, színpadra vitt színművei készültek el, zenés irodalmi esteket, ismeretterjesztő pódiumbeszélgetéseket, kulturális eseményeket, képzéseket rendeztünk. A pandémia ellenére tovább erősödtek kapcsolataink a helyi civil szervezetekkel – sorolta a polgármester. 

Mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy nagyon szoros gazdálkodással, gyakran konfliktusok árán, de sikerült megőrizni a város pénzügyi stabilitását, miközben a járvány alatt Tapolca mindent megtett az egészség, az élet védelme érdekében. Úgy tervezték meg a bevételeket és kiadásokat, hogy a város az elkövetkező két-három évben stabil lábakon állhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában