Kitüntetések a Zircet gyarapítóknak

2022.02.03. 11:30

Közösségeik kovászai, példamutató személyiségű csapatjátékosok

A városházán adták a Zirc Város Elismerő Oklevele, az Év Zirci Vállalkozója és a Zirc Város Kultúrájáért elismeréseket. Összesen hat kitüntetést. Mondhatni hivatásos önkéntesnek számító közösségépítő, fafaragó, kéményseprő, húsüzem vezetője, a pumpapálya megálmodója és egy pékség képviselője vehette át azokat.

Rimányi Zita

A díjazottak: Müllerné Wenczel Rita, Kovács Krisztián, Piller Róbert, Primász József, Mánya János és Horváth István. A városházán tartott díjátadó-ünnepségen többek között elhangzott: az önkormányzat kitüntetettjei sikerüket mind csapatmunkának köszönhetik, közösségeiket, mint kovász a kenyeret, növekedésre ösztönzik

Forrás: Penovác Károly/Napló

– Az önkormányzat kitüntetettjei sikerüket mind csapatmunkának köszönhetik, közösségeiket, mint kovász a kenyeret növekedésre ösztönzik. Életútjuk, személyiségük példamutató. Nem a kivagyiság az érdem, hanem az olyan támogató tevékenység, amit ők folytatnak, csapatjátékosként. Munkájukkal tanúsítják, hogy érdemes lokálpatriótaként másokért fáradozni – mondta el Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője. Ottó Péter polgármester köszöntőjében leszögezte: fontosak az ünnepi alkalmak, a díjátadó például, amely révén az elismerésben részesülők közelebb kerülnek azokhoz, akikért dolgoznak. Varga Zita, az önkormányzat emberi kapcsolatok bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta: a közösségek, a tenni akarók hozzák az életet, az erőt a mindennapokba, elevenebbé, szerethetőbbé téve azokat, és a kis dolgok elismerése teszi élhetőbbé világunkat. 

A „Zirc Város Kultúrájáért” kitüntetéssel idén Müllerné Wenczel Rita munkáját ismerték el. Évtizedek óta kezdeményezője civil együttműködéseknek, résztvevője városi intézmények hagyományőrző programjainak. Önzetlenség, kreativitás és óriási teherbíró képesség jellemzi. Egyik alapítója a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületnek, tagja az Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek, meghatározó szerepe van a testvértelepülési kapcsolatokban. Csatlakozott művészettörténeti előadások, irodalmi és történelmi megemlékezések, kiállítások, a Reguly Antal kultuszát ápoló rendezvények szervezőihez. Közreműködik a Barátság Park gondozásában és a túraút-festésekben. Színész, díszlet- és kellékmester a Bakony Hangja Színjátszó Csoportban. Az „Évszázadok kincsei Zircen” kiállításhoz néprajzi gyűjteményét bocsátotta rendelkezésre.

A „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetés azoknak a személyeknek, közösségeknek adományozható, akik, amelyek a város közösségi élete terén kiemelkedően hasznos munkát végeznek, a város értékeit növelték. Ezúttal átvehette Kovács Krisztián, aki a kerékpárosoknak létesült pumpapálya egyik megálmodója, a megvalósítás motorja volt. Olyan – hamar népszerűvé vált – közösségi hely létrehozásában közreműködött, ahol szabadon és biztonságban élvezhetik, gyakorolhatják gyerekek, felnőttek a rollerezést, a gördeszkázást is. 

Ugyancsak „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetésben részesült Mánya János fafaragó, aki kiállításokon, vásárokon mutatja be remekeit, növeli a város hírnevét. Tanítja mesterségére a felnőtteket, a gyermekeket. A tavaly a Barátság Parkban felállított emlékpadokat ő készítette, önzetlen felajánlásként. A néphagyományok élő továbbörökítése terén végzett alkotómunkássága több mint négy évtizedre tekint vissza. Harmadikként pedig az említett elismerést a Pillerpék Kft. családi vállalkozás kapta. A bakonyi emberek körében is kedvelt országosan egyedülálló termékük, a burgonyás kenyér, melynek sajátossága, hogy főtt burgonyából készítik. Szinte nincs a városnak olyan eseménye, amelyet a cég ne támogatna. Továbbá a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetést vette át Primász József kéményseprő is. Örömét leli abban, ha másoknak segíthet. Előfordult, hogy szenteste vitt melegséget egy kihűlt családi házba. Hallatlanul barátságosnak tartják a helyiek. 

„Az Év Zirci Vállalkozója” kitüntetés átadásában – amit tavaly alapított az önkormányzat – részt vett Lingl Zoltán, a pénzügyi ellenőrző és gazdasági bizottság elnöke is. Elsőként Horváth István, a Vezir Hús Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója vehette át. Mára nemzetközi szinten elismert cégként tartják számon húsüzemét, amely ragaszkodik a sajátos bakonyi receptek ízvilágához. Vannak olyan termékek, amelyeket hazánkban az elsők között kezdtek itt előállítani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában