Magyar Falu Program

2022.03.29. 18:00

Megújul a devecseri városrész a katasztrófa után

Nyolc családnak lesz otthona azokban az új önkormányzati épületekben, amelyek egyikét kedden adták át rendeltetésének.

Tóth B. Zsuzsa

Az új társasházakat Kovács Zoltán és Ferenczi Gábor adta át

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy ez a városrész újból benépesüljön. – Közel 300 millió forintból valósult meg a városrész megújítása. A kormány vidékfejlesztési programja segítette a pincék, utak felújítását, gépek beszerzését, a Magyar Falu Programban a 2800 hazai település mindegyike nyert legalább egy pályázatot, négy év alatt ezer milliárd forint került a falvakba. Ez annyi, mintha Pápa 130 évi költségvetése lenne. Hosszú időn keresztül nem fordítottak sokat a vidékre, de a mai kormányzat számára fontos annak a felemelése. Az új devecseri tárasházak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével épülhettek fel. A gyerekek itt kulturált körülmények között nevelkedhetnek fel, a közelben minden megtalálható számukra, ami fontos. Devecser az elmúlt időszakban elkezdett kilábalni a nehéz időszakából és újra megtalálja saját arculatát, ezek a beruházások is a város fejlődését bizonyítják – mondta a képviselő és gratulált az eredményekhez. 

Ferenczi Gábor bemutatta a lakásokat Kovács Zoltánnak
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ferenczi Gábor polgármester elmondta, hogy az önkormányzat által építtetett Bocskai úti társasházak nagy jelentőséggel bírnak azért is, mert a vörösiszap-katasztrófa után kiürült az utca. - Azonban most, közel 12 év elmúltával már elmondhatjuk, hogy kezd benépesülni. Felépült egy családi ház és ma két helyi család életkörülményeit javíthatjuk a 60-80 négyzetméteres lakások egy részének átadásával. Összesen tíz gyermeket nevelnek a családok, így az utcában mostanra 14 gyermek él. Értelmet nyert tehát a játszótér és fitnesz park, amely közel másfél éve készült el a közelben ehhez a beruházáshoz kapcsolódva. A két társasház a Nemzetgazdasági Minisztérium közel 200 millió forintos támogatásából és közel 27 milliós úgynevezett költség rámenésből és 70 milliós önerőből valósult meg. A Magyar Falu Programban az önkormányzat sikerrel pályázott és 35 millió forintos támogatást kapott a Virágzó, a Kinizsi, a Somogyi Béla utca, a Pék aszfaltozására, amelyet szintén most adunk át – mondta a polgármester és megköszönte a kormánynak, hogy a vörösiszap katasztrófa után sem felejtette el a várost. Elmondta még, hogy a fenntarthatóságot, energia takarékosságot szem előtt tartva épültek a társasházak, amelyekben összesen nyolc család talál majd otthonra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában